Çin eğlence endüstrisi sempozyumuna katılanlara, hükümetin kültürel sektörlere yönelik yoğun baskısının ortasında, hem kamuda hem de özel sektörde ahlaklı hareket etmelerini sağlamaları söylendi.

Pekin'de düzenlenen "Partiyi sev, ülkeyi sev, ahlakı ve sanatı savun" temalı toplantıya, endüstri uygulamaları, ünlülerin davranışları ve devlet medyası hakkında yeni düzenlemeler getiren üst düzey Komünist parti yetkilileri katıldı.

‘’AŞIRI BİREYSELLİKTEN KAÇININ’’

Sempozyum, Çin'in yayın düzenleyicisi Ulusal Radyo ve Televizyon İdaresi başkanının bir konuşmasını ve toplumsal etik, kişisel ahlak ve aile erdemlerine uymaları gerektiği söylenen televizyon, radyo ve çevrimiçi eğlence sektörünün üyelerini bir araya getirdi.

Devlet basınında çıkan haberlere göre, katılımcılar "kaba ve aşağı zevkleri bilinçli olarak terk etmelerini ve paraya tapınma, hedonizm ve aşırı bireysellik gibi yozlaşmış fikirlere bilinçli olarak karşı çıkmalarını" sağlamaları gerektiği şeklinde öneriler aldı.

HEDEF ALINAN EN SON SEKTÖR

Son haftalarda yetkililer bazı realite şovlarını yasakladı, sosyal medyadaki hayran kültürünü kısıtladı ve yayıncılara “anormal estetiğe” direnmelerini emretti. Ayrıca “kaba influencerlar”, yıldızların şişirilmiş maaşları ve “ahlaklı” performans gösterenleri de hedef aldılar.

Sempozyumda düzenlemeleri destekleyen aktörler, yönetmenler ve oyun yazarları konuşma yaptı.Aktör Zhang Tong, “Yeni çağda bir Çinli, Çinli bir aktör, Çinli bir edebiyat ve sanat işçisi olarak, kişinin kendi yönünü anlaması, sorumluluklarının anlamını belirlemesi, sözlerini ve eylemlerini iyi yönetmesi ve kişisel ahlakını geliştirmesi çok önemlidir” dedi. 

Yönetmen Zhang Yongxin, “Her işi basit ve süssüz bir şekilde yapmak ve seyirciye sessizce pozitif enerjiyi iletmek yaratıcılarımızın görevidir” dedi.

Eğlence sektörü, Çin hükümetinin hedef aldığı en son sektör. Jack Ma gibi önde gelen iş adamları da dahil olmak üzere teknoloji endüstrisi, değişiklikler ve soruşturma dalgalarıyla karşı karşıya kaldı. Çocukları korumak adına çevrimiçi oyunlar kısıtlandı ve sosyal medya şirketlerine, insanları veya yapımları popülerliğe göre sıralayan yasaklama listeleri de dahil olmak üzere “kaosu düzeltmeleri” emredildi.

(Guardian)