Carlsen, bu ay kendisini mağlup eden Niemann'a karşı daha önce üstü kapalı suçlamalarda bulunmuştu. 19 yaşındaki Niemann, rekabetçi satrançta hile iddialarını reddetti ve Carlsen'i kariyerini mahvetmeye çalışmakla suçladı.

‘İSTERSENİZ ÇIPLAK OYNAYAYIM’

Hans Niemann, 12 ve 16 yaşındayken çevrimiçi olarak satranç oynarken iki kez hile yaptığını kabul etti, ancak gerçekte hile yaptığına dair söylemleri şiddetle reddetti ve hatta iyi niyetini kanıtlamak için çıplak oynamaya istekli olduğunu söyledi.

Skandal, bu ayın başlarında, birçok kişi tarafından tüm zamanların en iyi oyuncusu olarak kabul edilen Carlsen'in Sinquefield Kupası'nda Niemann'a yenilmesi ve klasik satrançta 53 maçlık yenilmezlik serisini bitirmesiyle başladı.

Geçen hafta, ezeli rakipler, çevrimiçi bir turnuvada tekrar bir araya geldi, ancak Carlsen sadece bir hamle yaptıktan sonra geri çekildi. Bu, Niemann'ın turnuvaya katılımına açık bir protesto.

‘OLAĞANDIĞIŞI İLERLEME’

Carlsen, "Satrançta hile yapmanın büyük bir olay ve oyun için varoluşsal bir tehdit olduğuna inanıyorum. Ayrıca satranç organizatörlerinin ve sevdiğimiz oyunun kutsallığına önem veren herkesin güvenlik önlemlerini ve yöntemlerini artırmayı ciddi olarak düşünmesi gerektiğine inanıyorum. Niemann'ın kamuoyu önünde itiraf ettiğinden daha fazla ve daha yakın zamanda hile yaptığına inanıyorum" dedi ve son yıllarda "olağandışı" ilerleme kaydettiği için Niemann'dan şüphelendiğini söyledi. (BBC)