Oda TV İzmir Haber Müdürü Gamze İşler'in, iş insanı İbrahim Dönertaş'a şantaj yaptığı ve hakkındaki haberleri kaldırması için 5 milyon lira istediğini ilk elden Polemik Haber olarak duyurmuştuk. Yaşanan son gelişmeler, bu konudaki iddiaların ne kadar doğru olduğunu bir kez daha ispatladı. 

HAKKINDA HAZIRLANAN İDDİANAME KABUL EDİLDİ

Gazeteci Gamze İşler hakkında, bir haberi ile ilgili “şantaj” iddiasıyla açılan soruşturma kapsamında İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianame, İzmir 10. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. İlk duruşma, 13 Şubat’ta yapılacak.

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’nın; Oda TV haber sitesinde, 21 Eylül 2023 tarihinde “Her yerden çıkıyor... 'Konsolostan' milyonluk vurgun” başlığıyla yayımlanan haber ile ilgili soruşturması tamamlanmış ve iddianame 25 Ekim 2023 tarihinde tamamlanarak İzmir Asliye Ceza Mahkemesi’ne gönderilmişti.

'MİLYONLUK VURGUN' HABERİYLE ŞANTAJ YAPMIŞTI

Haberde, “İzmirli iş insanı İbrahim Dönertaş’ın adının milyonluk bir vurguna karıştığı” iddia edilmişti. Oda TV İzmir Haber Müdürü Gamze İşler’in haberin yayından kaldırılması karşılığında iş insanı İbrahim Dönertaş’tan para talep ettiği iddia edilmişti. İşler, iddianamede “şantaj” ile suçlanmıştı.

İLK DURUŞMA 13 ŞUBAT'TA

İşler hakkındaki iddianame, İzmir 10. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından 6 Kasım 2023’te kabul edildi. Mahkeme, ilk duruşmanın 13 Şubat 2024’te, saat 10.50’de yapılmasına karar verdi.

BASIN KONSEYİ 'KINAMA' KARARI VERDİ

Oda TV İzmir Haber Müdürü Gamze İşler hakkında hazırlanan iddianamenin mahkeme tarafından kabul edilmesinin ardından Basın Konseyi, Gamze İşler hakkındaki kararını verdi. Konsey, adı skandallara karışan Gamze İşler'e 'kınama' cezası verdiğini açıkladı. 

YSK açıkladı: Resmi sonuçların tarihi belli oldu YSK açıkladı: Resmi sonuçların tarihi belli oldu

BASIN KONSEYİ'NDEN YAPILAN AÇIKLAMA ŞU ŞEKİLDE:

BASIN KONSEYİ, ODATV İZMİR HABER MÜDÜRÜ GAMZE İŞLER
HAKKINDAKİ ŞİKÂYETTE ‘KINAMA’ KARARI VERDİ
YÜSEK KURUL KARARI

DOSYA NO                   : 2023 – 45

KARAR TARİHİ : 05.12.2023

ŞİKÂYET EDEN : İbrahim DÖNERTAŞ
Mansuroğlu Mah. 288/4 Sokak No:14 Kat:7 Daire:67 BAYRAKLI / İZMİR

VEKİLİ : Av. Adnan SELVİ – Av. Büşra ÖZSU
Konak Mah. 859 Sokak Saray İşhanı No:5 Daire:306 KONAK / İZMİR

ŞİKAYET EDİLEN : Gamze İŞLER (Odatv Haber Sitesi İzmir Haber Müdürü)
Alsancak Mah. 1441 Sokak. No:1 İç Kapı No: 43 KONAK / İZMİR

YÜKSEK KURUL DEĞERLENDİRMESİ :

Basın Konseyi Yüksek Kurulu, şikâyet başvurusunu 05.12.2023 tarihinde yaptığı toplantıda görüşmüştür.
Genel Sekreterin raporunu sunmasının ardından dosyanın müzakeresine geçen Yüksek Kurul, şikâyet edilen haberleri ayrı ayrı değerlendirilmiştir. Söz alan üyeler, raporda 4 haberden 3’ünde etik ihlali olduğu tespitinin isabetli ve gerekçelerinin de yerinde olduğunu ifade etmiştir. Bazı üyeler raporda etik ihlali olmadığı savunulan “Her yerden o çıkıyor. Konsolostan milyonluk vurgun” başlıklı haberde de ihlal olduğu görüşünü belirtmiş, ancak çoğunluk buna katılmamıştır. Şikâyet edilen haberlerden 3’ünce etik ihlali yapıldığı konusunda üyeler görüş birliğine varmıştır. Yüksek Kurul, Genel Sekreterlik raporunu ihlal edilen maddeler yönüyle eksik, şikâyet edilen gazeteciye hakkında alınması önerilen karar yönüyle de yetersiz bularak konuyu tartışmaya açmıştır. Söz alan üyeler şikâyet edilen “Konsolos suç örgütüne üye çıktı’’, “Kendisini Makedonya Konsolosu olarak tanıttı” ve “Odatv’yi karalamaya çalıştı. Konsolos kaçışa hazırlanıyor” başlıklı haberlerde, Basın Meslek İlkeleri’nin 3, 6 ve 16’ncı maddelerinin yanı sıra12’nci maddenin de ihlal edildiğini savunmuştur.
Şikayet edilen hakkında alınması önerilen ‘uyarı’ kararının ihlalin ağırlığı karşısında yetersiz kalacağı ve ‘kınama’ kararı alınması gerektiği de üyeler tarafından dile getirilmiştir. Tartışmalar sonunda, şikâyet edilen haberlerde Basın Meslek İlkeleri’nin yukarıda belirtilen 4 maddesinin ihlal edildiği ve şikâyet edilen hakkında ‘kınama’ kararı alınmasında görüş birliğine varılmıştır.

SONUÇ :

Müzakerenin tamamlanmasının ardından oylamaya geçilmiştir. Yüksek Kurul, şikâyet edilen haberlerde Basın Meslek İlkeleri’nin “Kamusal bir görev olan gazetecilik, ahlaka aykırı özel amaç ve çıkarlara alet edilemez. Gazeteci, halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkını gözetir” başlıklı 3’üncü; “Soruşturulması gazetecilik olanakları içinde bulunan haberler, soruşturulmaksızın veya doğruluğuna emin olmaksızın yayınlanamaz” şeklindeki 6’ncı; “Gazeteci görevini, taşıdığı sıfatın saygınlığına gölge düşürebilecek yöntem ve tutumlarla yapmaktan sakınır” başlıklı 12’nci; “Basın organları, yanlış yayınlardan kaynaklanan cevap ve tekzip hakkına saygı duyarlar” başlıklı 16’ncı maddelerinin ihlal edildiğini OY BİRLİĞİ ile saptamış, şikâyet edilen gazeteci hakkında OY BİİLĞİ ile ‘KINAMA’ kararı almıştır. Sonuç olarak, şikâyet edilen Odatv İzmir Haber Müdürü Gamze İşler hakkında Basın Meslek İlkeleri’nin 3, 6, 12 ve 16’ncımaddelerini ihlalden OY BİRLİĞİ ile ‘KINAMA’ kararı verilmiştir.