İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, hükümet baskısına rağmen İranlıları etnik ve sınıfsal bölünmeler üzerinden bir araya getirerek büyümeye devam ederken protestolara karşı birlik çağrısında bulundu.

İranlı öğrenciler başörtülerini çıkarıp 'diktatöre ölüm' sloganları attı

Protesto hareketinin yabancı provokatörler tarafından yönlendirildiği yönündeki resmi hükümet çizgisini yineledi, ancak İranlıların ülkelerinin "eksiklikleri" konusunda kızgın olduklarını kabul etti.

İKTİDAR YANLISI GAZETEDEN ŞOK EDEN YAZI

Bununla birlikte, halkın öfkesi o kadar yaygın ki, katı bir günlük gazete bile yetkililere açıkça meydan okudu ve onları kendi başarısızlıklarını inkar etmekle suçladı.JomhuriEslami'deki bir başyazıda, "Ne dış düşmanlar ne de iç muhalefet, arka planda hoşnutsuzluk olmadan şehirleri ayaklanma durumuna sokamaz. Bu gerçeği inkar etmek yardımcı olmaz" denildi. 

Haftalardır devam eden gösteriler, 10 yıldan fazla bir süredir İran'ın teokratik liderlerine yönelik en ciddi meydan okumayı temsil ediyor ve geçmiş protesto hareketlerinden farklı olarak, kadınlar tarafından yönetiliyorlar.Başlangıçta ahlak polisi tarafından gözaltına alınan genç bir kadının gözaltında ölümüyle ateşlendiler ve Mahsa Amini'nin adı destekçileri için dijital bir miting çığlığı haline geldi.

PROTESTOLAR DEĞİŞİM ÇAĞRISINA DÖNÜŞTÜ

Ancak protestolar, siyasi kontroller, ekonomik izolasyon ve durgunluk nedeniyle krizde olan halktan, daha geniş bir değişim çağrısına dönüştü.Güvenlik güçleri gerçek mühimmat ve vahşi şiddetle karşılık verdi, şimdiden 50'den fazla insanı öldürdü ve bin 500'den fazla kişiyi tutukladı.Ancak İranlılar sokaklara çıkmaya devam etti ve evlerinde, okullarında ve ofislerinde devrimden bu yana hüküm süren iki yüce liderin (Ayetullah Humeyni ve şimdi Ayetullah Ali Hamaney) resimlerine saldırmaya devam etti. (Guardian)