Marmaris'te çıkan orman yangınının 4. gününde de havadan ve karadan müdahale sürerken; 400 hektarı aşkın alanda etkili olan yangın, 5 ayrı noktada ilerliyor. Şu ana kadar 29 kişi yangından etkilenerek hastaneye kaldırıldı. 435 kişi ise evlerinden tahliye edildi.

ÇALIŞMALAR ZORLAŞABİLİR

Öğle saatinden sonra rüzgarın hızının artacağını belirten Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, alevleri bu saate kadar kontrol altına almaya çalışacaklarını, aksi durumda çalışmaların daha da zorlaşacağını açıkladı.

Gece boyunca alevlere karadan çok sayıda ekip ile müdahale edildi.

Yangının Muğla Büyükşehir Belediyesi Katı Atık Düzenli Depolama Tesisi yakınlarına kadar gelmesi üzerine orman ve itfaiye ekipleri, alevlerin önüne geçmek için güvenlik koridoru açtı.

Alevlere, sabahın ilk saatlerinden itibaren havadan da müdahale edilmeye başlandı.

Marmaris'teki orman yangını 4. gününde | Kritik saatlerde bekleyiş sürerken yangını çıkardığını itiraf eden kişi tutuklandı

'ÇOK ŞÜKÜR Kİ ÖYLE BİR ŞEY OLMADI'

Gerçek Gündem'de yer alan habere göre, Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay, "Şu an kontrol altına alındı gibi görünüyor. Büyük oranda söndürüldü. Soğutma çalışmaları da devam ediyor. Ekipler hala sahada. Hem havadan hem karadan çalışmalarını sürdürüyor. Kent merkezine ilerleme riski söz konusuydu ama çok şükür öyle bir şey olmadı." dedi.

AFAD'DAN UYARI 

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından yapılan açıklamada, "Marmaris'te bugün şiddetli rüzgar olacağı tahmin edilmektedir. Yangın alanlarına yakın bölgelerde yaşayan vatandaşlarımız tedbirli olmalıdır" denildi. 

BAKAN KİRİŞÇİ: BÜYÜK ÖLÇÜDE SIKINTI GİDERİLMİŞ DURUMDA

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, Marmaris'teki orman yangının dördüncü gününde basın mensuplarına son durum ile ilgili bilgi verdi. Kirişçi, "Binlerce personel ve akredite STK'lardan arkadaşların gayretkeş çalışmalarıyla büyük ölçüde sıkıntı giderilmiş durumda diyebiliriz. O son sözü söyleyebilmek için bugünü takip etmek, bugünü izlemek durumundayız" dedi.

Kirişçi uluslararası yardım hakkında; "Birçok ülkeden destek talebi oldu. Tabi olumlu seyri göz önünde bulundurarak ve bunlarla ilgili gerektiğinde destek almak üzere bu taleplere teşekkür ettik" değerlendirmesinde bulundu.

SÜLEYMAN SOYLU: EN BÜYÜK RİSKİMİZ ÖĞLEDEN SONRA ÇIKACAK RÜZGAR

Yangının daha geniş alanlarla yayılması engellendi. Ormancılarımıza yardımcı olan akredite STK'lar dışında sivil girişini engelledik. Sahada sadece profesyonel çalışma yürüttük. "Aman birisine bir şey olacak mı?" endişesinden ziyade orman yangınını söndürmeye odaklandık ve hava koordinasyonu da çok olumlu oldu. Marmaris'e yangının atlama ihtimaline karşı ki orada bir elektrik trafosu ve çöp toplama merkezi var. O tehlike işareti nedeniyle hava kararana kadar havadan, sonra da karadan olağanüstü bir koordinasyonla o bölgenin tamamını sektör sektör ayırıp söndürdüler. Şu an bir bölge var. Hem kara hem havadan etrafı çevrili. Tabi en büyük riskimiz öğleden sonra çıkacak rüzgar. Biz onun oluşturacağı risklerle ilgili tedbiri tüm arkadaşlarımız almaya çalışıyor" dedi. 

YANGINLA MÜCADELEDE KRİTİK SAATLER 

Öte yandan alevlere müdahalede bugün ise kritik bir günün yaşanacağı vurgulandı. Rüzgar, öğle saatlerinde hızını artıracağı için alevlerin bu zamana kadar kontrol altına alınmasına çalışılacağı belirtildi. Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, dün akşam İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci'ye verdiği brifingde durumu aktarıp, aksi takdirde çalışmalarda daha da zorluk yaşanacağını söyledi.

GÖZALTINA ALINAN ŞÜPHELİ TUTUKLANDI 

Muğla Marmaris'te 3 gündür süren orman yangınını çıkardığını itiraf eden kişi tutuklandı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu Marmaris'teki orman yangının çıkmasına neden olan sebebin aile içi tartışmadan kaynakladığını belirtmiş, zanlının 1988 doğumlu Marmaris nüfusuna kayıtlı S.A'nın suçunu itiraf ettiğini açıklamıştı. Aile arasında yaşanan ticari bir husumet nedeniyle çıkan tartışma sonrası olayın meydana geldiği açıklanırken, olay yerinde iki adet benzin bidonu ele geçirilmişti.

'35 HELİKOPTER 15 UÇAK, YANGIN SÖNDÜRME ÇALIŞMALARINA KATILIYOR'

“Günün ilk ışıklarıyla birlikte yangına toplam 38 helikopter ve 15 uçak havadan yangın söndürme çalışmalarına katılıyor. 15 uçağın 13’ü Air tracktor, 1’i Antonov-32 tipi tanker uçak, 1 adet ise Azerbaycan’dan gelen Beriev be-200 tipi amfibik yangın söndürme uçağı, 38 helikopterin 17’si OGM tarafından kiralanan yangın söndürme helikopteri, 12’si Jandarma Genel Komutanlığı, 6’sı Kara Kuvvetleri Komutanlığı, agusto tipi 3 helikopter ise Katar’dan gelen yangın söndürme helikopteri. Yangının genel olarak etkili olduğu alana güneydoğu hattı olmuş oluyor. Değirmenyanı sırtlarından Yeşilbelde arasındaki Marmaris-Datça yolu kuzey hattı.”

'3 BİN 417 HEKTAR ALAN ZARAR GÖRDÜ'

Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin son durum raporunda ise 3 bin 417 hektar alanın zarar gördüğü belirtildi. Raporda, şu bilgiler verildi:

“Yangın henüz kontrol altına alınamamış olup, Yeşilbelde Mahallesi'nin üst kısımlarında, Değirmenyanı Mahallesi'nin doğu tarafında ve Asparan Mevkii ile Katı Atık Depolama sahasının çevresinde stabil devam etmektedir. Hava araçları saat 06:00 itibari ile çalışmaya başlamıştır. Resmi olmayan rakamlara göre, yaklaşık 3 bin 417 hektar alanın zarar gördüğü tespit edilmiştir. 292 personel, 142 araç ve yardımcı ekipmanlarımızla sahadayız.”

YANGINDAN ETKİLENEN HAYVANLAR KURTARILIYOR

Yangına müdahale eden ekiplerin, etkilenen hayvanları da kurtardığı belirtildi. Edinilen bilgiye göre, yangın alanında alevlerden etkilenen ve ayakları yanan bir domuz yavrusu bulundu. Yavru domuzun ilk tedavisi yangın ekibi tarafından yapıldı. Otların içinde kalan bir kaplumbağa da kurtarıldı.