Hükümetin zam teklifini, bugün Ankara'da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'la görüşen Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın duyurdu.

Yeni teklife göre hükümet taban aylığa 1000 lira zam teklifinde bulundu. İlk teklifte yapılan 2026 ve 2027 yılı zam oranları içinse bir değişiklik gerçekleşmedi.

Hükümetin memur maaş zammı görüşmelerinde ilk teklifi 2026 yılının ilk altı ayı için yüzde 10, ikinci altı için yüzde 6 seviyesindeydi. Hükümet ayrıca 2027 yılının ilk altı ayı için yüzde 4, ikinci altı ayı için yüzde 4 zam teklif etmişti.

Sendikalardan tepki

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın görüşme sonrası yaptığı açıklamada, "Taban aylığa bin TL sadece artışta bulunuldu. Adres doğru ama miktar son derece yanlış. Bu masadan mutlaka ama mutlaka önemli sonuçlar çıkması gerekiyor. Bu teklif beklentiyi karşılamaz onu çok net olarak söylüyorum. Bu bizlere, sendikalarımıza sahayı işaret etmek demektir" dedi.

Yalçın ayrıca, "Önümüzde dört gün var. Görüştük ama hiçbir bağlayıcı cümle yok. Genele ilişkin teklifler var masada. Hiçbir bağlayıcı cümle kurulmadı. Süreç devam ediyor. Sürecin olumluya evrilmesini istiyoruz. Bir an önce yeni teklif açıklansın. Böyle bir teklif olmaz" açıklanmasında bulundu.

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci ise toplantının ardından yaptığı açıklamada, "Sendikalar tarafından kabul görecek bir rakam değil. Ortalama memur maaşının 55 bin lira olduğunu dikkate alırsak önerilen rakamlarla yoksulluk sınırını yakalamak mümkün değil. 1000 lira ne emeklinin ne çalışanın derdine derman olur. Eylem takvimini işleteceğiz" dedi.

MHP’nin en büyük korkusu ortaya çıktı! Büyük endişe duyuyorlar
MHP’nin en büyük korkusu ortaya çıktı! Büyük endişe duyuyorlar
İçeriği Görüntüle

6 milyon memur ve memur emeklisinin 2026-2027 yıllarını kapsayan mali ve sosyal haklarını belirleyecek olan 8. Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerinde süreç devam ediyor.

1 Ağustos'ta başlayan ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın ev sahipliğinde yürütülen müzakerelerde memurlar hükümetin ilk teklifini reddetmişti.

Memur-Sen'in talebi

Memur-Sen 2026'ın ilk altı ayında, taban aylığa 10 bin lira zam yapılmasını, yüzde 10 refah payı ve yüzde 25 zam verilmesini istiyor. İkinci altı ayda ise yüzde 20 zam talep ediyor. 2027 için ise ilk 6 ayda taban aylığına 7 bin 500 lira ve yüzde 20 zam, ikinci altı ayda ise yüzde 15 zam talep ediliyor.

Memur-Sen'in teklifi, 2026 için kümülatif yüzde 88, 2027 için kümülatif yüzde 46 oranında zamma denk geliyor. Bu teklife göre, sendika üyesi bekar bir kamu görevlisinin net maaşı 47 bin 500 liradan, 2026 Ocak ayında 74 bin 930 liraya çıkacak.

Taraflar arasında ağustos ayı sonuna kadar bir uzlaşı sağlanamaması durumunda ise devreye Kamu Görevlileri Hakem Heyeti girecek. Heyetin vereceği karar nihai olacak ve toplu sözleşme hükmünde sayılacak.