En hızlısıydı mizahçıların, ilk o göğüsledi ipi… Çağdaş Türkiye karikatürünün önde gelen isimlerinden, sinema yazarı ve araştırmacısı, kısa film yönetmeni Metin Demirhan, geçirdiği beyin kanamasın ardından 1 Kasım 2007’de henüz 42 yaşındayken aramızdan ayrıldı. 1965 İstanbul doğumlu olan Demirhan, karikatür, illüstrasyon ve sinema ile lise yıllarından itibaren ilgilenmeye başladı. Gaziosmanpaşa Plevne Lisesi'ndeki eğitimini tamamlamasının ardından haftalık mizah dergilerinde meslek hayatına atılan sanatçı, Çarşaf, Fırt, Gırgır ve Pişmiş Kelle gibi dönemin önde gelen yayınlarında profesyonel çizerlik yaptı.

Özellikle kendisinin türettiği bir kahraman olan “Kozmo Fare” ve “Metal Savaşçı” çizgi karakterleriyle tanınan Demirhan, karikatüristliğine paralel olarak da Türkiye ve dünya sineması üzerine geniş kapsamlı tarihsel araştırmalar yaptı.

Metin Demirhan, 80'ler ve 90'larda, meraklılarınca “trash movie” (çöplük film), “kült movie” (sonradan anıtlaşmış film) ya da “fantastik film” olarak adlandırılan, bir biçimde kıyıda köşede kalıp unutulmuş düşük bütçeli yerli ve yabancı korku, gerilim, bilim-kurgu ve western filmlerinin günışığına çıkartılıp kitlelere yeniden tanıtılması konusunda ülkemizin en önde gelen uzmanlarından birine dönüştü.

Derya Sayın… Nam-ı diğer Derya Kuzusu... Giresunlu güzel insan… Gırgır, Limon, Deli, Leman, L-Manyak gibi mizah dergilerinin çizeri. “Derya Kuzuları” ve “Derya Kuzularının Sessizliği” adlı köşesiyle tanınan usta karikatüristi kaybettik sonra. Bu defa takvim yaprakları 1 Ekim 2015’i gösteriyordu. Derya Sayın 1962 yılında Trabzon'da doğdu. İlk ve orta eğitimini Giresun'da tamamladı, Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nde grafik eğitimi gördü. Sayın’ın ilk karikatürleri, Oğuz Aral yönetimindeki efsanevi Gırgır dergisinde yayımlandı.

Gırgır, Limon, Deli, Leman, Hıbır, Pişmişkelle ve Express gibi dergilerde çalıştı. Deli dergisinde çalıştığı dönemde benim de dergiye çizgilerimi ve esprilerimi götürdüğüm dönemde dergide yayınlanan ilk esprimi Derya Sayın çizmişti. Yaşamdan ilginç anlar yakalayarak mizahına yansıtmasıyla tanınan Derya Sayın’ın karikatürlerinde daha önce kimsenin dikkatini çekmeyen günlük yaşam ayrıntıları belirgin olarak öne çıkıyordu.

Ardından geçen yıl 8 Haziran’da Kaan Ertem vefat etti. Limon dergisinde başlayan çizerlik ve mizah kariyerini LeMan'da sürdüren ve derginin yüz binleri aşan tiraja sahip olduğu 90'lı yıllarda kazandığı popülerlikte büyük payı olan Ertem, kendine has mizah anlayışıyla birkaç kuşağın en çok takip ettiği karikatüristlerden biriydi. Kaan Ertem'in yarattığı Öğreten Adam ve Oğlu, Erdener Abi, Erkut Abi ve Zıçan Adam gibi tiplemeler, toplumsal sorunlara, yozlaşmaya, adaletsizliğe olduğu kadar gündelik hayatta karşılaşılan nobranlığa ve saygısızlığa verdikleri tepkilerle de milyonlarca genç insanın duygularına tercüman oldu.

Ve bu yıl birkaç hafta içinde Kemal Kenan Ergen (KemKen), Mehmet Coşkun (MemCoş) ve Latif Demirci birbiri ardına aramızdan ayrıldı. Kemal Kenan Ergen, 1 Ocak 1967 tarihinde Kocaeli’de dünyaya geldi. “Kemken” lakabıyla da tanınan Ergen, L-Manyak, Lombak ve Penguen bünyesinde mizah hikâyeleri yayınladı. “Tatlı Kaçıklar,” “Yasemince,” “Kaygısızlar,” ve “Olacak O Kadar” gibi program ve dizilerin senaryosunda katkısı bulunan Ergen, Cem Yılmaz ve Mazhar Alanson’un başrollerini paylaştığı “Her Şey Çok Güzel Olacak” filminin senaryo ekibinde de yer almıştı. Ergen, “Kahpe Bizans”, “Ömerçip”, “Hababam Sınıfı Merhaba”, “Hababam Sınıfı Askerde” ve “Hababam 3,5” gibi sinema filmlerinde de yer aldı.

MemCoş olarak tanıdığımız Mehmet Coşkun ise 90’lı yılların sonu 2000’li yılların başında L-Manyak’ta çizdiği “Hatıralar Geçidi” başlıklı karikatür dizisiyle üniversite yıllarımızda beğenimizi kazanmıştı.

Ve son olarak "Press Bey", "Muhlis Bey", "Mithat ve Mirsat" ve "Arap Kadri" gibi unutulmaz karakterlere imza atmış usta karikatürist Latif Demirci’de birkaç gün önce aramızdan ayrıldı. 

Mizah dünyasının usta isimlerinin genç denilebilecek yaşlarda yaşamlarını yitirmeleri tüm sevenlerini ve mizaha, karikatüre gönül verenleri derinden üzdü. Tüm ustaların yıldızlar yoldaşı olsun, yattıkları yer incitmesin…