Çoğu genç olan protestocular, Pazartesi günü eksi 21 derecelik sıcaklığa rağmen Ulan Batur'un merkezi Sukhbaatar Meydanı'nda toplanarak yolsuzluğa bulaşmış yetkilileretepki gösterdi ve ülke parlamentosunun görevden alınması çağrısında bulundu. Bir pankartta "Ülkemiz çöküyor bize yardım edin" yazıyordu. 

HALK BEZMİŞ DURUMDA

Protestocular, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından yüzde 15.2'ye yükselen enflasyon ve Covid-19 kısıtlamaları nedeniyle komşu Çin ile ticaret yapamamasıyla beraber ülkenin krizdeki ekonomisinden bezmiş durumda.

Ulan Batur'da bulunan bir yardım kuruluşundan JanaZilkova, insanlar "ekonomik olarak inanılmaz derecede acı çekiyor" dedi. Öte yandan, kömür endüstrisiyle bağlantılı bir grup siyasetçinin milyarlarca dolar çaldığına dair iddialar hoşnutsuzluğu artırdı. Zilkova, "İnsanlar bu davaya üzülüyor ve kızıyorlar çünkü kendilerine ülkenin zenginliklerinin kendileriyle paylaşılacağı sözü verildi" dedi. 

Yerel basında çıkan haberlere göre, polis yerel saatle 21:00'da gösteriyi dağıtmaya çalıştı, ancak bazı protestocular hükümet binasına girmeye çalıştı, bariyerleri ve camları kırdı. Polis müdahale etti ve protestocuların çoğu birkaç saat sonra meydanı terk etti.

mogolistan 2

KÖMÜRE BAĞLI ÜLKE

Geçen ay, Moğolistan'ın yolsuzlukla mücadele kurumu, devlete ait kömür madenciliği şirketi Erdenes Tavan Tolgoi'nin genel müdürü de dahil olmak üzere 30'dan fazla yetkilinin zimmete para geçirmekten soruşturma altında olduğunu duyurdu.

Firma, çelik üretim sürecinde önemli bir bileşen ve Moğolistan'ın devlet bütçe gelirinin önemli bir bileşeni olan 7.5 milyar tonluk taş kömürü içeren Erdenes Tavan Tolgoi yataklarını kontrol ediyor. Suça karışan siyasetçilerin, yasa dışı kar elde etmek için kömür madenleri ve sınırdan Çin'e kömür taşıyan şirketler üzerinden fayda sağladıkları iddia ediliyor.

Moğolistan, ihracatının yüzde 86'sını Çin'e gönderirken, bunun yarısından fazlasını kömür oluşturuyor. Diğer yandan, ülkenin gayri safi yurtiçi hasılasının dörtte biri madencilikten geliyor.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER