Depremlerde binlerce ev, iş yeri ve kamu binası yıkılırken, bölgede bulunan kadın sığınma evlerinin akıbeti ile bölgede konaklayan kadınların durumu da merak konusu oldu.

'BİR AN ÖNCE BİLGİLENDİRİLMESİ ÖNEM TAŞIMAKTA'

Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı, “Bölgede şiddete maruz kalan kadınların başvurabilecekleri mekanizmaların geliştirilmesi ve çalışan mekanizmalar konusunda da bir an önce bilgilendirilmesi önem taşımaktadır” uyarısında bulundu. 

Ülke genelinde 41 kadın sığınma evi bulunan Mor Çatı ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na konuyla ilgili sorular yöneltildi.

'DESTEK MEKANİZMALARINA BAŞVURMA İHTİYACI'

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı konuyla ilgili sorulara yanıt vermezken, Mor Çatı şu değerlendirmede bulundu:

“Bölgedeki sığınaklarda kalan kadınların ve çocuklardan kayıp olmadığını, çoğunlukla fiziksel yara dahi alınmadığını ancak çoğu sığınağın hafif ya da ağır hasarlı olduğuna dair bilgi aldık. Alınan hasarlar ve olası artçı depremler nedeniyle önlem amaçlı sığınaklardaki kadın ve çocukların güvenle diğer şehirlere tahliye edildiği paylaşıldı. Deprem bölgesindeki illerde belirsiz bir süreliğine sığınak çalışması yürütülmeyeceği, sığınak ihtiyacı olan kadınlar için de diğer illere yönlendirme yapılacağı paylaşıldı. Bütün bunların yanı sıra kurum ziyaretlerini gerçekleştirirken bölgedeki deneyimize göre maruz kaldığı şiddet nedeniyle destek mekanizmalarına başvurma ihtiyacı oluşan ya da oluşabilecek kadınların karşılaşabilecekleri güçlükleri de görmüş olduk."

'TEDBİR KARARLARI BULUNAN KADINLAR...'

Deprem bölgesinde önlem alınmadıkça kadınların şiddete maruz kalma olasılığının artacağına dikkat çeken Mor Çatı, şunları kaydetti:

"Deprem bölgesinde bir biçimde yaşamını sürdürmeye devam edebilen kadınların, şiddete maruz kalmalarının önüne geçmek için çalışmalar yapılmadığı müddetçe şiddete maruz kalma olasılıklarının arttığını söyleyebileceğimiz gibi deprem öncesinde şiddete maruz kalan tedbir kararları bulunan kadınların olduğunu ancak deprem sonrasında ihtiyaç halinde tedbir kararı aldırmak, tedbir kararlarını uzatmak, sığınak talebinde bulunmak gibi sebeplerle başvurabilecekleri mekanizmalara erişimin oldukça güçleştiğini öğrendik. Bölgede pek çok resmi kurum ağır hasar sebebiyle tahliye edilmiş, il içindeki başka bir binada toplanmış durumdaydı. İllerde tüm düzenin alt üst olduğunu şu süreçte, kadınlar bulundukları yerde ve kendi koşullarında ilk aşamada güvenle başvuracağı yetkiliyi çadır kentlerde bulabilecek durumda değildi."

'KADINLARIN SIĞINAK İHTİYACI SÖZ KONUSU OLDUĞUNDA...'

Mor Çatı, şiddete maruz kalan kadınların çalışan mekanizmalar konusunda bilgilendirilmesinin önemin dikkat çekerek, şöyle devam etti:

"Kolluk kuvvetlerinin merkezleri, Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi, baro, adliye, hastane gibi şiddete maruz kaldığında başvurma ihtiyacı duyabileceği resmî kurumlara toplu taşıma vb. imkanlarının olmaması sebebiyle ulaşma imkanı kısıtlı olsa da ulaşma imkanı olan binaların yerinde olmaması ve kadınların bu binaların nerede olduklarını bilmemesi sebebiyle desteksiz kalabilecekleri durumda olduğunu söyleyebiliriz. Kadınların sığınak ihtiyacı söz konusu olduğunda ise başka bir ile nakli gerçekleşene kadar güvenliğini sağlayabilecekleri mekanizmaların henüz geliştirilemediğini görmüş olduk. Bölgede şiddete maruz kalan kadınların başvurabilecekleri mekanizmaların geliştirilmesi ve çalışan mekanizmalar konusunda da bir an önce bilgilendirilmesi önem taşımaktadır.”(ANKA)