Hollanda’da hükümetin açmayı planladığı 800 kişilik yeni mülteci kabul merkezi, porsuk engeline takıldı.

BBC Türkçe'den Yusuf Özkan'ın haberine göre, Sığınmacı Kabul Merkezleri Kurumu (COA) inşaatın devam edebilmesi için, muafiyet talebiyle mahkemeye başvurmaya hazırlanıyor.

BİNALAR KUNDAKLANMIŞTI

Hollanda’daki tek mülteci kabul merkezi olan Ter Apel, yoğun talep nedeniyle uzun süreden beri ihtiyaca yanıt veremiyor. Hükümet birkaç noktada yeni sığınma merkezi kurma girişiminde bulunsa da yerel halkın tepkisi nedeniyle bu gerçekleşmedi. Bazı bölgelerde sığınma merkezine dönüştürülecek binalar, göç karşıtları tarafından kundaklandı.

PROJE DURDURULDU

Hükümet bunun ardından Heumen ilçe belediyesini, 800 kişilik yeni sığınmacı kabul merkezi için ikna etti. Ancak bu kez de porsuk engeli çıktı. Merkezin yapılacağı alanda bulunan üç porsuk yuvası nedeniyle proje şimdilik durduruldu. Çünkü porsuklar, Hollanda’da nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olduğu için koruma altına altında.

Porsuk ve Ağaç Vakfı (Das & Boom) isimli doğa koruma örgütü de nesli tükenmekte olan hayvanların yuvalarının üzerine sığınma merkezi yapılmasını önlemek üzere mahkemeye başvurmaya hazırlandıklarını açıkladı.

'PORSUKLARI SEVİYORUM'

Yeni kabul merkezi açılmasına muhalefet eden göç ve mülteci karşıtı aşırı sağcı lider Geert Wilders, sosyal medya hesabından “Porsukları seviyorum” paylaşımında bulundu.

Porsukların demiryolu hatlarının altına yuva yapıp, buraları kazmaları nedeniyle geçtiğimiz haftalarda Friesland ve Kuzey Brabant eyaletlerinde tren seferleri aksamıştı.

Demiryollarının talebi üzerine, hatların yeniden onarımı ve tren seferlerinin başlayabilmesi için bu iki eyalette, porsuk koruma alanları ile ilgili muafiyet tanındı. Bakan Van der Burg, "Tren yolcuları için bu muafiyet mümkünse, bence 800 kişinin kabulü söz konusu olduğunda da mümkün olmalı" görüşünü savundu.

Sığınma merkezinin yapılacağı ilçenin bağlı olduğu Gelderland eyaleti yönetimi ve COA, muafiyet konusunda karar verilmeden önce kapsamlı bir ekolojik araştırma yapılmasını talep etti.