Polemik Haber | Atilla Bayramoğlu

MÜSİAD Başkanı Abdurrahman Kaan, Polemik Haber'den Atilla Bayramoğlu'nun sorularını yanıtladı. Abdurrahman Kaan; seçim sonuçlarından, ülke ekonomisine, MÜSİAD'ın kuruluşundan, 2019 hedeflerine dair bir takım açıklamalarda bulundu. 

Abdurrahman Kaan, seçim sonuçlarına ilişkin "Demokratik iradenin yüzde 83'lere varan bir katılım oranıyla gerçekleştiği bu seçimde de halkımız, demokrasiye duyduğu inancı ve sadakati büyük bir olgunlukla sergilemiştir. "31 Mart Yerel Seçimleri" sonunda hedefimiz, ekonomik istikrar ve kalkınmaya yönelik olmalıdır" değerlendirmesinde bulundu. 

İşte Atilla Bayramoğlu'un soruları ve MÜSİAD Başkanı Abdurrahman Kaan'ın yanıtları:

MÜSİAD NE ZAMAN VE NASIL KURULDU, ŞU ANDA MÜSİAD'IN KAÇ ÜYESİ BULUNUYOR?

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD); hakkın ve hukukun, adaletin ve eşitliğin, barışın ve güvenin, refahın ve mutluluğun sağlandığı; tarihe ve topluma mal olmuş mahalli ve evrensel değerlerin gözetildiği, kendi içinde bütün, bölgesinde, ekonomik ve siyasi alanda etkin, dünyada saygın bir Türkiye hayaliyle yola çıkan hassasiyet sahibi iş adamlarının, 9 Mayıs 1990 tarihinde İstanbul’da kurdukları bir “İşadamları Derneği”dir.

11.000’i aşan üyesi ile MÜSİAD;
• 60.000’e yakın işletmeyi temsil eden ve yaklaşık 1.600.000 kişiye istihdam sağlayan,
• Yurt içinde 87 irtibat noktası bulunan, üyelerinin sorunlarını, görüş ve önerilerini kamu kurum ve kuruluşlarına yerinde ileten,
• Yurt dışında 93 farklı ülkede toplamda 223 nokta ile hizmet veren,
İş dünyasına olduğu kadar toplumun diğer kesimleri için de örnek bir eğitim, rehberlik, danışmanlık merkezi haline gelen, uygulama ve çalışmalarını profesyonel düşünce zeminine oturtan,  entelektüel birikimini paylaşıma açan, “kamu yararına dernek” statüsüne sahip güçlü bir “Sivil Toplum Kuruluşu”dur.

ÜYENİZ OLAN ŞİRKET VE FİRMALAR HANGİ ALANLARDA FAALİYETLER GÖSTERİYOR?

Türkiye’nin kalkınması ve devletler muvazenesinde denge unsuru olması adına MÜSİAD olarak statejik olarak gördüğümüz 18 farklı sektörde çalışmalarımızı sürdürüyoruz.  Hemen hemen bütün alanlarda faaliyetlerini sürdüren üyelerimiz mevcut. Üyelerimizin faaliyette bulunduğu alanları kısaca şu şekilde özetleyebiliriz: Basım Yayım ve Medya, Bilişim, Danışmanlık ve Eğitim, Demir Çelik ve Metal, Enerji ve Maden, Gıda, Tarım ve Hayvancılık, Hizmetler, İnşaat, Kimya Plastik ve Kauçuk, Lojistik, Makine, Mobilya ve Orman Ürünleri, Otomotiv ve Ulaşım Araçları, Perakende, Sağlık, Tekstil ve Deri, Turizm ve son olarak Yapı Malzemeleri Sektörü. 

TÜRKİYE 15 TEMMMUZ DARBE GİRİŞİMİNİN ARDINDAN HEM SİYASİ HEM DE EKONOMİ ANLAMDA TOPYEKÜN BİR MÜCADELE SÜRECİNE GİRDİ. BU MÜCADELEDE MÜSİAD OLARAK NE GİBİ ÇALIŞMALAR YAPTINIZ?

Öncelikle bu hain darbe girişimini inşallah bir daha yaşamayız. MÜSİAD camiası olarak 15 Temmuz akşamında saat 00.00 itibariyle de sahaya inmiş ve bu süreçteki nöbet süresince de 81 ilde teşkilatlarıyla sahada olmuş bir sivil toplum kuruluşuyuz. MÜSİAD ve iş dünyası olarak, her zaman vatan savunmasında mücadele etmeye hazır olduğumuzu belirtmek isterim.
15 Temmuz darbe girişimi sonrasında hemen bir yol haritası belirledik. 1 hafta içinde 8 ayrı etkinlik yaptık. Gündüzleri üretmeye, geceleri de meydanlarda direnmeye devam ettik.  15 Temmuz gecesinden itibaren, Iğdır'dan Tekirdağ'a, Hatay'dan Sinop'a kadar tüm Türkiye’de; Japonya'dan, Londra'ya, Johannesburg'dan Sydney'e bütün dünyada; tüm yurt dışı şube ve temsilcilerimizle, tüm teşkilatımızla, üyelerimiz ve ailelerimizle ayakta olduk; fiilen meydanlarda olduk. Aynı zamanda süreci bütün STK'lar ile işbirliği içinde yönetmeye ve planlı hareket etmeye özen gösterdik. Birlik ve beraberliği pekiştirecek, ülkemizin imajını yüksek tutacak her türlü faaliyeti planladık ve uyguladık; temaslarda ve ziyaretlerde bulunduk; her türlü çalışmanın içinde olduk.
15 Temmuz sonrasında gerek yaptığımız açıklamalarda, gerekse okuduğumuz bildirilerde, iş dünyası olarak, “Üretmeye ve Direnmeye Devam” dedik. Eylemlerimiz ve söylemlerimizle ticari hayatın aksamadan devam etmesi için gayret gösterdik. Çünkü böyle durumlarda iktisadi faaliyet gösteren kurum ve kuruluşların geri çekilmesi, çalışmalarını durdurması veya tasarılarını ertelemesi ekonomide çöküntülere neden olur; bu da herkesin tahmin edebileceği gibi şer güçlerin işine gelir. Dolayısıyla FETÖ cuntasının kalkışması sonrasında ne işletmelerimizde, ne de MÜSİAD'da hiç bir faaliyetimizi askıya almadık, ertelemedik, iptal etmedik. Bu hem bizim için, hem de iş dünyası için çok önemli. 
Ana mesajımız ise, dünyanın hangi ülkesi olursa olsun, gelişmiş ülkeler de dâhil olmak üzere Türkiye üzerinde herhangi bir oyuna biz müsaade etmeyeceğiz ve vatanımızı hem ticari hem de fikri manada savunmaya devam edeceğiz.

YERLİ VE MİLLİ SANAYİ KONUSUNDA TÜRKİYE'NİN SON DURUMU NEDİR? BU KONUDAKİ DEĞERLENDİRMELERİNİZİ ÖĞRENEBİLİR MİYİZ?

MÜSİAD olarak Faizsiz  Yatırım ve İş Modelleri üzerine birçok proje geliştirdik. Bu projelerden kısaca bahsetmek gerekirse;

MÜSİAD ÇOK ORTAKLI FAİZSİZ YATIRIM VE İŞ MODELLERİ PROJELERİ

1.    Orta Ölçekli Sanayi Siteleri Projesiyle, üretim alanları ve imkânları kısıtlı olan “küçük sanayi sitesi” üreticilerinin organize sanayi bölgelerine rahat geçiş yapabilmelerini sağlamak amacıyla, 81 ilde “Orta Ölçekli Sanayi Siteleri” kurmayı hedefliyoruz.

2.    Ülkemizin benimsediği çok boyutlu dış politika anlayışı, Türkiye’yi, geçmişte ihmal edilen bölgelere açılımlar yapmaya yöneltmektedir. Bu açılımlar içinde en başarılı olanlardan biri Afrika açılımıdır. Bu anlayışla hayata geçirdiğimiz Afrika Türk Ticaret ve Kültür Merkezi’nin ülkelerimiz ve halklarımız arasında önemli bir köprü işlevi görmesini temenni ediyoruz. İlkinin Benin’de kurulması ile ilgili çalışmalarımıza devam ediyoruz.

3.    Tarım, Hayvancılık, Biyogazdan Elektrik Üretimi, Organik Ve Organomineral Gübre Üretimi Entegre Tesisleri projemizle, MÜSİAD üyelerinin ortaklık kültürünü geliştirerek, varlığı ve bilgiyi yaygınlaştıracak, yerli ve milli teknoloji kullanan, katma değeri yüksek, yaygın istihdam sağlayan, finansmanı “kâr - zarar ortaklığı modeli” ile sağlanan, nitelikli projeler gerçekleştirmelerini amaçlıyoruz.

4.    Faizsiz Konut Finansman Sistemi’yle, finansal tüketicinin önceden kararlaştırılmış, belirli bir süre mevduat tutması karşılığında konut kredisi veya diğer gayrimenkul kredilerini alma hakkı elde ettiği bu faaliyet türünü daha yaygın hâle getirmeyi ve geliştirmeyi hedefliyoruz.

5.    Gücünü ortağından alan, ortağını ekonominin içine dâhil eden, onu bir müşteri olmaktan çıkartıp bir yatırımcı ve yönetici konumuna yükselten bir sistem olan Kooperatif Finans Sistemi SENYAPile; katma değer sağlayan projelere finans sağlayan, ortağına helal ve adil kazanç sunan ortaklık yapısını canlı tutmayı hedefliyoruz. 

SENYAP iştirakleri olarak gerçekleşen Gayrimenkul Kıymetler Borsası GABORAS ile gayrimenkul sektörünün büyümeyi sürdürürken, hakkaniyetli bir şekilde tüm paydaşlar için şeffaf, güvenilir ve ortak bir platformda toplanmasını amaçlıyoruz. 
SENPOLY projesiyle ise, sanayide geniş bir kullanım alanı bulunan poliol maddesini Türkiye’de üreterek, bir ithalat kalemini minimuma indirmeyi ve uzun vadede tamamını yerli üretimle sağlamayı hedefliyoruz.

6.    MÜSİAD üyelerinin yatırım aşamasında desteklenmesi için çok ortaklı ve katılımlı bir sermaye oluşturma projesi olan Girişim Sermayesi Fonu ise, üreten ve üretim yatırımlarını geliştirmek isteyen girişimcilerin arkasında önemli bir güç olacak.

7.    Kadim bir geleneği sürdürme isteğiyle hayata geçirdiğimiz Karz-ı Hasen Sandığı projemiz, üyelerimiz arasındaki yardımlaşma ve dayanışma kültürünü kurumsal bir yapıya dönüştürerek, tüccarımızın ticaretini kolaylaştırmak düşüncesiyle oluşturduğumuz ve yardımlaşma ve dayanışma kültürünü kurumsallaştırmıştır.

8.    MÜSİAD olarak, yerli ürünlerin, kamu ve özel sektör başta olmak üzere iç piyasada kullanımını özendirerek, yerli üreticileri desteklemek üzere projeler geliştiriyoruz. Yerli Üretim Milli Marka Kampanyasıyla da, yabancı marka ve ithal ürün talebini en aza indirerek, yerli ve milli ürünlerin kullanımını teşvik etmeyi ve yerli üretimi artırmayı hedefliyoruz.

DÜNYADA MÜSİAD'IN FAALİYELERİ HAKKINDA BİLGİ VERİR MİSİNİZ? 

MÜSİAD’ın yurt dışında gerçekleştirdiği faaliyetleri şu başlıklar altında değerlendirebiliriz: 

2019 ASYA-PASİFİK VE LATİN AMERİKA YILI

MÜSİAD olarak 2019 yılını Asya-Pasifik ve Latin Amerika yılı ilan ettik. Amacımız, ülkemizin ihracatını artırmak ve yeni pazarlara yelken açmaktır. Bu bağlamda,Asya-Pasifik Bölgesinde, Avustralya/Melbourne ve Japonya’da şubelerimiz mevcut. Bu yıl içerisinde de Avustralya/SidneyŞubemizin  açılışını yapacağız. Ayrıca,Saingapur, Tayvan, Malezya, Şangay, Pekin, Xiamen, Hong Kong ve Endonezya’da da temsilciliklerimiz bulunuyor. Yine bu yıl içerisinde, Bangladeş ve Güney Kore’de de temsilcilik açılışı ile ilgili hedeflerimiz var. Son olarak 2019 yılı içerisinde Çin ve Malezya’ya yönelik iş heyetleri ziyaretleri gerçekleştirmeyi planlıyoruz.  
Kalkınma Kurumu (MATRADE), Malezya-Arap Ticaret Odası, MalaysiaTurkey Business Club (MTBC) ve World IslamicEconomic Forum – Dünya İslam Ekonomi Forumu - yoluyla ilişkilerimiz sıcak tutulmakta olup lobi çalışmaları noktasında ülkemize önemli katkılar sunuyoruz. Yeni dönemde Asya-Pasifik bölgesindeki MoU çalışmalarını daha da genişleterek bölgedeki nüfuzumuzu arttırmayı hedefliyoruz. 
Latin Amerika’da ise teşkilatlanma kapsamında yoğun çalışmalar yürütüyoruz. Hali hazırda Kolombiya, Meksika ve Venezuela’da temsilcilik açılışları gerçekleştirdik. Bu yıl içerisinde Şili, Arjantin, Brezilya ve Peru’da temsilcilik açılışları için yoğun bir gayret gösteriyoruz. Ayrıca yine bu yıl içerisinde Authomekanika fuarı kapsamında Meksika’ya otomotiv sektörünü kapsayan sektörel bir iş gezisi gerçekleştireceğiz.
Meksika’nın en büyük kuruluşlarından biri olan Meksika Dış Ticaret Yatırım Ve Teklonoji İş Konseyi ile MoU anlaşması imzaladık. Yine Paraguay’ın en önemli kuruluşlarından biri olan Paraguay Sanayi Birliği ile anlaşma imzaladık. 

ABD’NİN 50 EYALETİNDE 50 TEMSİLCİLİK ÇALIŞMASI

Hali hazırda bugün ABD Şubemiz New York’ta  bulunuyor. Önümüzdeki yeni dönem için ABD’nin 50 eyaletinde 50 temsilcilik sloganıyla yola çıktık. Her eyalette farklı hukuki kuralların mevcut olduğu ABD’de, bu çalışma ile maksadımız iş insanlarımızın farklı eyaletlerdeki yapacağı yatırımlarında temsilciliklerimiz vasıtasıyla işlerinin kolaylaştırılmasıdır. Bu hedef doğrultusunda, çalışmalarımız meyvesini şimdiden vermeye başladı. Temsilcilik açılışları gerçekleştirilen bölgeler ise Washington, Los Angeles, Philadelphia, Harrisburg, Pittsburgh, North Carolina, Delaware, Texas, Rochester, Kentucky, North Jersey’dir.
AVRASYA
Çoğunlukla Türki Cumhuriyetlerin olduğu bölgede, hali hazırda Batum, Tiflis ve Azerbaycan’da şubelerimiz mevcut. Astana, Almatı, Pakistan, Tacikistan, Türkmenistan, Ukrayna, Rusya, Özbekistan, Belarus ve Hindistan’da da temsilciliklerimiz bulunuyor. Bu yıl içerisinde, Almatı Şubemizin açılışını planlamaktayız. Afganistan ve Kırgızistan’da da temsilcilik açılışları gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Yine bu yıl içerisinde Eylül ayı içerisinde Özbekistan’a büyük bir heyet ile iş gezisi gerçekleştireceğiz.
Bölgede 18 kurum ile anlaşma gerçekleştirdik. 11 ülkede faaliyet gösteriyoruz.

AVRUPA’DA GÜÇLÜ TEŞKİLATLAR

MUSİAD, 24 Şube 3 temsilcilik ile en güçlü teşkilat yapısı ile Avrupa’da hızla büyüyor.  Almanya merkezli kurduğumuz Avrupa Direktörlüğü ile Avrupa’da yer alan tüm şubelerimizin ortak hareket edebilme kabiliyetini geliştirdik. Buna ek olarak Polonya, Lüksemburg ve İsveç gibi önemli Avrupa ülkelerinde teşkilatlanma çalışmalarını başlattık. Muhatap kuruluşlar ile ilişkilerimizin geliştirilmesi noktasında faaliyetler gerçekleştiriyoruz. Ayrıca, Alman-Türk  Ticaret Odası ile önemli çalışmalar yürütüyor, bir diğer yandan daIHK’lar ile de ilişkilerin geliştirilmesi noktasında çalışmalar başlatmış bulunuyoruz.

MENA BÖLGESİ

2018 yılında bölgedeki gayretli çalışmalarımızın sonuçlarını aldık. Suriye Şubemizin açılışını gerçekleştirdik. Hali hazırda MENA bölgesinde, Suudi Arabistan, Irak, Tebriz, Tahran, Katar, Dubai, Fas, Cezayir, Ürdün, Kuveyt, Umman ve Libya’da temsilciliklerimizbulunuyor. 2019 yılında Yemen, Filistin, Mısır ve Lübnan’da temsilcilik açılışları planlıyoruz.  Ayrıca bölgede 43 farkı muhatap kurum ve kuruluş ile MoU anlaşmamız mevcut. İlişkilerimizi sıcak tutmaya özen gösteriyoruz. Bölgede MoU kuruluşları dâhil toplamda 16 ülkede 56 noktada faaliyet gösteriyoruz.

2019 YILI HEDEFLERİ

2019 yılıAsya-Pasifik ve Latin Amerika yılı ilan edildi. Bu kapsamda öncelikle bu bölgelerde teşkilatlanma kapsamında daha çok noktaya ulaşmayı amaçlıyoruz. İş gezileri aracılığıyla muhatap kuruluşlar ile ilişkileri sıcak tutup bu bölgelerde ihracatın arttırılmasını hedefliyoruz.  Hali hazırda 93 ülkede var olan teşkilatımızın sayısını kısa vadede 100 ülkeye çıkarmayı amaçlıyoruz.

"TÜRKİYE İÇİN ŞAHLANMA VAKTİ OLSUN İSTERİZ"

ÖncelikleYerel Seçim sonuçlarının ülkemiz ve milletimiz için hayırlar getirmesini diliyoruz. 
Kazanan tüm belediye başkanlarını tebrik eder ve tüm belediye başkanlarına belediyeciliğin, halkın hizmetlere erişimi bakımından hayati öneminin idraki ile başarılı bir görev süresi temenni ediyoruz.

Demokratik iradenin %83’lere varan bir katılım oranıyla gerçekleştiği bu seçimde de halkımız, demokrasiye duyduğu inancı ve sadakati büyük bir olgunlukla sergilemiştir. “31 Mart Yerel Seçimleri” sonunda hedefimiz, ekonomik istikrar ve kalkınmaya yönelik olmalıdır. 4.5 yıllık seçimsiz bir yönetim sürecinde kamusal dönüşümlerin tamamlanması, “Yeni Ekonomik Plan” sonrası ortaya konacak ekonomik reformların netleşmesi, üretim-yatırım-ihracat hattında yeniden biçimlenen ekonomik modellerin uygulamaya konması, istihdamın desteklenerek sosyal refah ortamının iyileştirilmesi ve ülkemizin yeniden büyüme trendini yakalaması ortak gayemiz olmalıdır.

Ayrıca uluslararası rekabet alanında ülkemizi güvenilir bir yatırım ortamı ve ticaret partneri haline getirecek kalıcı, uzun vadeli ve çok yönlü yapısal değişimlerin bir an evvel hayata geçirilmesi adına, iş ve sermaye dünyasının en yaygın örgütü olarak elimizden gelen her desteği sağlamaya hazır olduğumuzu belirtiyoruz.  “Meselemiz Türkiye Olsun” diye çıktığımız yolda “Meselesi Türkiye” olan herkesin ortak çağrısının hevesle ve coşkuyla bu ülkeye hizmet etmek olması gerektiğinin altını bir kez daha çiziyoruz.  

Değişen uluslararası ekonomi-politik konjonktür içinde yeniden yazılan kuralların, kabullenen ve uygulayan tarafı değil; oyun kuran ve kuralları bizzat belirleyen tarafı olacak Türkiye için vakit, geçmiş tecrübelerden olumlu dersler çıkarmak, bilginin ışığında ciddiyetle çalışmak ve üretmek vaktidir. 
Cumhur ittifakına güvenini esirgemeyen halkımızla birlikte MÜSİAD olarak Sayın Cumhurbaşkanımızın ve çizdiği istikametin tam destekçisi olduğumuzu bir kez daha beyan ederiz. 
Seçim sonuçları hepimize hayırlı ve uğurlu olsun. Yeni dönem, Türkiye için şahlanma vakti olsun dileriz.

EKONOMİ DEĞERLENDİRMESİ 

2018 yılının son çeyreğinde yüzde 3 oranında küçülmesine karşın, yılın tamamında yüzde 2,6 oranında büyüyen Türkiye ekonomisinde dengelenme süreci devam etmekte, bununla birlikte reel sektöre yönelik son resmi veriler toparlanmanın ivme kazandığına işaret etmektedir. 

Reel Kesim Güven Endeksi, İmalat Sanayi Kapasite Kullanım Oranı ve Sektörel Güven Endekslerin yanı sıra MÜSİAD olarak her ayın son iş günü açıkladığımız SAMEKS’in son 7 ayın en yüksek değerine yükselmesi; ekonomik aktivitedeki toparlanma sürecinin önümüzdeki dönemde de devam edeceğinin sinyalini vermektedir.

Reel sektöre yönelik verilerin ilaveten, son açıklanan makroekonomik veriler de toparlanma sürecini teyit etmektedir. 
Mart ayında tarihin en yüksek seviyesine çıkan ihracat ve buna bağlı olarak azalmaya devam eden cari açık, Türkiye ekonomisinin dış talep kaynaklı büyüme sürecine katkı vermeyi sürdürmektedir.
Bu veriler ışığında; dengelenme sürecindeki Türkiye ekonomisinin, yeni yönetim sisteminin dinamik yapısı sayesinde, hızlı bir kalkınma sürecine gireceğine olan inanıyoruz. 

Bilhassa 2019 ve 2020 yıllarını kapsayan iki yıllık dönemi, kalkınma yolunda oldukça kritik görüyoruz.
Nisan ayı itibariyle girmiş olduğumuz 4,5 yıllık seçimsiz dönem de Türkiye ekonomisi için en büyük avantajlardan biri olacaktır. 
Önümüzdeki bu süreç, Türkiye ekonomisinin ihtiyaç duyduğu yapısal reformların hayata geçirilmesi adına, hem ekonomi yönetimi hem de iş dünyası temsilcileri için oldukça geniş bir hareket alanı vaat etmektedir.
Yeni ekonomik yapının yol haritasının üretimde millileşme hareketine verdiği katkı, cari açığı doğrudan etkileyen sektör kalemlerine de vurgu yapması ve katma değeri yüksek sektörlerde yatırımın öncelik kazanması, iş dünyası adına umut vericidir.
Bu anlayışın orta ve uzun vadede sürdürülebilir bir hüviyet kazanabilmesi için; ülkemizin teknolojik, beşeri, ekonomik, coğrafi, tarihsel ve diğer varlıklarından kaynaklanan karşılaştırmalı üstünlüklerinin doğru bir şekilde irdelenerek ekonomi politikalarında kullanılması gerekmektedir. 
Bu bağlamda; ülkemizin Ar-Ge kapasitesi endüstri tabanında geliştirilmeli, yabancı teknolojinin elde edilme sekline çok daha fazla gösterilmelidir.
Reel sektörün merkeze alındığı politikaların yanı sıra, üretim kapasitemizi artıracak teşvik, destek ve tedbirlerin artarak devam etmesi hâlinde; ekonomik aktivitede 2018 yılının ikinci yarısında gözlenen ivme kaybı hızlı bir şekilde bertaraf edilecektir. 
Bu itibarla 2019 yılında Türkiye ekonomisinin, geçmiş dönemlere göre nispi bir yavaşlama gözlense dahi, istikrarlı bir şekilde büyümeye devam etmesini bekliyoruz.
Bu süreçte iş dünyası olarak en büyük gayemiz; kamusal dönüşümlerin tamamlanması, Yeni Ekonomik Program sonrası ortaya konacak ekonomik reformların netleşmesi, üretim-yatırım-ihracat hattında yeniden biçimlenen ekonomik modellerin uygulamaya konması, istihdamın desteklenerek sosyal refah ortamının iyileştirilmesi ve ülkemizin yeniden büyüme trendini yakalamasıdır.