Bağlayıcı olmayan deklarasyon kabul edilirken, BM organı, Doğu Avrupa'da devam eden çatışmalar arasında "Avrupa-Atlantik bölgesinin artık barış içinde olmadığı ve küresel güvenlik ortamının hızla kötüleştiği" uyarısında bulundu. 

nato_parlamenter_asamblesi

‘AÇIKÇA BELİRTİLECEK’

Karar, NATO üyelerinden "mevcut rejim altındaki Rus devletinin terörist bir devlet olduğunu açıkça belirtmelerini" ve "Ukrayna'ya askeri, istihbarat, mali, eğitim ve insani desteği artırmalarını" isteyen bir dizi talepte bulundu. Kararda, NATO’nun "Ukrayna galip gelene kadar bu desteği sürdürmesi" gerektiği de ekleniyor ve Batılı kuvvetlerin Rusya sınırları boyunca "ileri konuşlandırılmasına" ilişkin mevcut kısıtlamaların "geçersiz ve hükümsüz" ilan edilmesi isteniyor.

DUDAK UÇUKLATAN YARDIM

Başkan Joe Biden'ın 2021'de göreve gelmesinden bu yana Kiev'e yalnızca Washington, yaklaşık 20 milyar dolarlık yardım yapıldı ve bunun büyük bir kısmı Rusya'nın Şubat ayında başlayan işgalinin ardından onaylandı. NATO müttefikleri, Ukrayna'nın kaotik savaş alanını dolduran silahların düzgün bir şekilde takip edilmediğine dair endişelerini kabul ederken, yeni kararda "teslim edilen silahların izlenebilirliğinin" sağlanması gereği vurgulanıyor.

Parlamenter Asamble kararlarının NATO üyeleri arasında uygulanma mecburiyeti yoktur ve yalnızca acil konularda ittifaka tavsiyelerde bulunmayı amaçlar. Web sitesine göre, organ "NATO'dan bağımsızdır" ve politikaları üzerinde "doğrudan bir gözetim rolü" yoktur. 

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER