Finlandiyalı yetkililer, tüm akımın durduğunu, ancak kullanıcıların herhangi bir aksamayla karşılaşmayacağını açıkladı. Helsinki yönetimi, doğalgazı ruble olarak ödemeyi reddediyor. Ancak kesinti, Finlandiya'nın NATO üyeliğine başvuracağına dair duyurusunu da takip ediyor.

Finlandiya gazının çoğunu Rusya'dan ithal ediyor, ancak gaz ülkenin enerji tüketiminin onda birinden daha azını oluşturuyor.

‘SON DERECE ÜZÜCÜ’

Fin devlet şirketi Gasgrid Finlandiya’dan yapılan açıklamada, Imatra giriş noktasından geçen gaz arzının 21 Mayıs'ta durdurulduğu belirtilerek "Finlandiya gaz piyasasının ihtiyaç duyduğu gaz miktarı, piyasa tarafları tarafından yapılan çalışmalar doğrultusunda Balticconnector giriş noktası üzerinden Finlandiya gaz sistemine ithal edilmektedir. Gasgrid Finlandiya, Balticconnector'da gaz ithalatını yönlendirmiştir ve gaz sistemi şu anda dengededir" denildi.

Daha önce, Finlandiya devletine ait enerji şirketi Gasum, hamleyi "son derece üzücü" olarak nitelendirdi. Gasum CEO'su Mika Wiljanen yaptığı açıklamada, "Ancak bu duruma dikkatle hazırlanıyoruz ve gaz iletim şebekesinde herhangi bir aksama olmaması kaydıyla önümüzdeki aylarda tüm müşterilerimize gaz tedarik edebileceğiz" dedi. (BBC)