Paket, Netanyahu hükümeti için fırtınalı bir başlangıç olması beklenen durumun zeminini hazırladı. Hamle, İsrail kamuoyunun büyük bir kısmı ile İsrail'in yurtdışındaki en yakın müttefiklerinin arasını açabilir. Hükümetin göreve başlamasından bir gün önce yayınlanan koalisyon anlaşmasında, LGBTQ kişilere karşı dini gerekçelerle ayrımcılığı onaylayan uygulamalar da yer alıyor. 

HEDEF FİLİSTİN TOPRAKLARI

Uzun yönergeler listesine, Batı Şeria'nın İncil'deki isimleri olan "Yahudiye ve Samiriye" de dahil olmak üzere "İsrail topraklarının her yerinde yerleşimi ilerletme ve geliştirme" taahhüdü öncülük ediyordu.

İsrail, 1967'de Gazze Şeridi ve Doğu Kudüs ile birlikte Batı Şeria'yı da ele geçirdi. O zamandan beri İsrail, şu anda yaklaşık 2,5 milyon Filistinli ile birlikte yaşayan yaklaşık 500 bin İsrailliye ev sahipliği yapan düzinelerce Yahudi yerleşim yeri inşa etti.

‘DÜNYA’ UYARIYOR

Uluslararası toplumun çoğu, İsrail'in Batı Şeria yerleşimlerini yasadışı ve Filistinlilerle barışın önünde bir engel olarak görüyor. ABD, yeni hükümeti bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasına yönelik azalan umutları baltalayabilecek adımlar atmaya karşı uyardı.

EN KATI HÜKÜMET

Netanyahu'nun İsrail tarihindeki en dindar ve katı hükümet olan yeni hükümeti, aşırı Ortodoks partiler, Batı Şeria yerleşimci hareketine bağlı aşırı sağcı aşırı milliyetçi bir dini grup ve Netanyahu’nun Likud partisinden oluşuyor. 

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER