Nevruz bayramı nedir, Nevruz bayramı kökeni ve Nevruz bayramının önemi ile ilgili merak edilenler burada. 21 Mart tarihlerinde birçok bölgede baharın müjdeleyicisi nevruz bayramı ile ilgili bazı konular araştırılıyor. Özellikle okullarda bazı öğretmenler; öğrencilerine, ‘Nevruz bayramı ile ilgili neler biliyorsunuz’ sorusunu sorar. Bu soru ile muhatap olan öğrenciler, ‘Nevruz bayramı neden kutlanıyor, Nevruz bayramı önemi, Nevruz bayramı kökeni nedir’ tarzında detayları araştırıyor. İşte Nevruz bayramı ile ilgili detaylar…
Nevruz bayramı nerelerde kutlanır?
Nevruz diğer Türk devlet ve topluluklarında da coşkuyla kutlanılır. Bunlardan Azerbaycan’da Novruz, Kazakistan’da Nawrız meyramı , Kırgızistan’da Nooruz, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde Mart dokuzu Kırım Türklerinde Navrez, Batı Trakya Türkleri’nde Mevris isimleri ile bilinir. Farsça’da yazılışı Nouruz’dur. Türk kökenli bir devlet olan Kazakistan’da Navrız meyrami ismi ile kutlanan Nevruz Arnavutluk’ta da Sultan Nevruz olarak adlandırılır.
Nevruz'un anlamı
Nevruz geleneğinin tarihin en son Buzul Çağı’nın bitmesinden hemen önceki günlere yani 15.000 yıl öncesine dek uzanır. Efsanevi Pers Kralı Cemşid, Indo-Iranlıların avcılıktan hayvacılığa ve yerleşik yaşama geçişini temsil eder. O çağlarda mevsimler insanoğlunun hayatında günümüzdekinden daha yaşamsal bir önem arz ediyordu ve yaşamla ilgili her şey dört mevsim ile çok yakından ilgiliydi. Zor geçmiş bir kışın ardından gelen bahar, tabiat ananın çiçekler, yeşillenenen bitkiler uykusundan uyanması ve sığırların yavrulaması, insanoğlu için büyük bir fırsat ve bolluğun canlanması demekti. İşte böyle bir dönemde bu Nevruz kutlamalarını başlatanın Kral Cemşid olduğu söylenir.
Nevruz nedir, Nevruz neden önemlidir, kökeni…
Baharın müjdeleyicisi olan bir Nevruz daha geldi. Nevruz bayramı pek çok ülkede coşkuyla idrak edilecek. Bazı ülkelerde Nevruz bir anlamda yeni yıl anlamını da taşıyor. Kışın çekilip, baharın etkilerinin iyice kendini göstereceği tarihler gelirken kutlanan Nevruz'un tarihi kökenleri araştırılıyor. Yazılı olarak ilk defa 2. yüzyılda Pers kaynaklarında ismi geçen Nevruz, İran ve Bahai takvimlerine göre senenin ilk gününü temsil eder. Günümüz İran’ında, her ne kadar İslami bir kökeni olmasa da bir şenlik olarak kutlanır. Bazı topluluklar bu bayramı 21 Mart’ta kutlarken, diğerleri Kuzey yarım kürede ilkbaharın başlamasını temsilen, 22 veya 23 Mart’ta kutlarlar. Aynı zamanda, Zerdüştlük, hem de Bahailer için de kutsal bir gündür ve tatil olarak kutlanır. Kürtlerde, Nevruz bayramının Kürt ve İran mitolojisindeki Demirci Kawa Efsanesi’ne dayandığına inanılır. Anadolu ve Orta Asya Türk halklarında da Göktürklerin Ergenekon’dan çıkışı anlamıyla ve baharın gelişi olarak kutlanır.
2010’da Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 3000 yıldan beri kutlanmakta olan Pers kökenli bu şenliği, Dünya Nevruz Bayramı ilan etmiştir. 28 Eylül – 2 Ekim 2009 arasında Abu Dhabi’de hükümetler arası toplanan Birleşmiş Milletler Manevi Kültür Mirası Koruma Kurulu, nevruzu Dünya Manevi Kültür Mirası Listesi ‘ne dahil etmiştir. 2010’dan başlayarak Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 21 Mart’ı “Dünya Nevruz Bayramı” olarak kabul etmektedir.