Buna rağmen, yeni aktif vakaların yüzde 37'si ve hastane vakalarının yüzde 20'si tamamen aşılanarak vakalarda son zamanlarda bir artış oldu. Ülke bazı kısıtlamaları yeniden uygulamak zorunda kaldı.

Bu nasıl olabilir? Birkaç muhtemel açıklama var:

Sürü bağışıklığına, kullanılan iki aşının yetersiz etkinliği nedeniyle ulaşılamaması. Aşı korumasından kaçan varyantlar Seyşeller'de baskın.

Diğer varyantlardan daha bulaşıcı görünen Hint varyantı yayılıyor.

Aşıları etkisiz kılan, nakliye ve depolama için ihtiyaç duyulan soğuk zincir lojistiğinin toplu başarısızlıkları.

KAPSAMLI ARAŞTIRMA GEREKİYOR

Seyşeller'de dolaşan Güney Afrika varyantının raporları var. Bu varyant, şimdiye kadar tüm Covid-19 varyantlarının aşı korumasından kaçma konusunda en büyük yeteneğini göstermekte.

Güney Afrika'da yapılan bir çalışma, AstraZeneca'nın bu varyanta karşı yüzde 0-10 etkinliğe sahip olduğunu gösterdi ve Güney Afrika hükümetini Şubat ayında bu aşıyı kullanmayı bırakmaya yöneltti.

Sinopharm aşısının bu varyanta karşı etkinliği bilinmemektedir, ancak laboratuvar çalışmaları, kan testlerine dayalı olarak korumada bir miktar azalma, ancak muhtemelen bir miktar koruma göstermekte.

Bununla birlikte, ülkede vakaların ne kadarının Güney Afrika varyantından kaynaklandığını bilmek için kapsamlı bir araştırma bulunmamakta. 

DİĞER ÜLKELERDEKİ DURUMLAR:

Orijinalinden daha bulaşıcı olan İngiltere varyantı, ABD’de baskın hale geldi. Ancak ABD, çoğu insanın Pfizer ve Moderna aşılarını almasıyla birlikte, aşılama yoluyla Covid-19 vakalarında çarpıcı bir azalma elde etti.

İngiltere varyantının baskın olduğu İsrail’de, nüfusunun yaklaşık yüzde 60'ını Pfizer ile aşılayarak çok yüksek bir aşılama oranına sahip. Asemptomatik enfeksiyon dahil virüse karşı yüzde 92 etkinlik buldu ve İsrail, yeni vakalarda büyük bir düşüş gördü.

Birleşik Krallık, Pfizer ve AstraZeneca aşılarının bir kombinasyonunu kullandı. 

Nüfusun yüzde 50'den fazlası tek bir doz almıştır ve neredeyse yüzde 30'u tamamen aşılandı. Ülke ayrıca vaka sayılarında önemli bir düşüş gördü.

Ancak kuzeybatı İngiltere'de, Bolton şehrindeki yeni vakaların çoğunun Hindistan'ın varyantı olduğu bir vaka artışı var. Bu varyant, daha önce virüsü iyi kontrol eden Singapur'da da salgınlara neden oluyor.

VARYANTA GÖRE AŞI KULLANILMALI

Seyşeller, endişenin hangi katkı varyantlarının yaptığını ve Hint varyantının mevcut olup olmadığını görmek için acilen genom dizilimi ve gözetimi gerçekleştirmeli.

Güney Afrika varyantı baskınsa, ülkenin ona karşı iyi sonuç veren bir aşı kullanması gerekir.

Pek çok şirket bu varyantı hedefleyen güçlendiriciler yapıyor, ancak şimdilik Pfizer bir seçenek olabilir. 

Katar'da yerel araştırmacılar, Pfizer'in Güney Afrika varyantına karşı yüzde 75 etkinliğe sahip olduğunu buldu.

(asiatimes- Çeviri: polemikhaber)