Mecliste çoğunluğa sahip dindar-milliyetçi bir koalisyonu yöneten Netanyahu, altıncı döneminde, hükümetin yasama, yürütme ve yargı arasındaki dengenin yeniden kurulması olarak tanımladığı planda Yüksek Mahkeme'yi sınırlamak istiyor.

‘DEMOKRASİYİ VE HUKUKU KORUMAK İÇİN DIŞARI ÇIKIN’

Düzenlemeye karşı çıkanlar, önerilen reformların yargı bağımsızlığını zedeleyeceğini, yolsuzluğu besleyeceğini, azınlık haklarını gerileteceğini ve İsrail mahkemelerinin yurtdışındaki savaş suçu iddialarını savuşturmaya yardımcı olan güvenilirliğini ortadan kaldıracağını söylüyor. 

Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, politikacılara tartışmaların "sıcaklığını düşürmeleri" çağrısında bulunurken, yağmurlu bir havada Tel Aviv’de protestolara katılan eski savunma bakanı Benny Gantz, "Bir elinize İsrail bayrağı, diğer elinize şemsiye alın ve İsrail’de demokrasiyi ve hukuku korumak için dışarı çıkın" dedi. 

On binlerce İsrailli Netanyahu’ya karşı sokakta 2

ESNEKLİK SİNYALİ

73 yaşındaki Netanyahu, reform planında esneklik sinyali verdi ve planın "tüm pozisyonları dinlerken dikkatli bir şekilde değerlendirilerek" uygulanacağını söyledi. Anketler, reformlara ilişkin kamuoyu görüşü konusunda farklılaştı. Geçen hafta Kanal 13 TV, İsraillilerin yüzde 53'ünün mahkeme atamalarının yapısının değiştirilmesine karşı olduğunu, yüzde 35'inin ise desteklediğini tespit etti. Ancak Perşembe günü Kanal 14 TV yüzde 61 lehte, yüzde 35 aleyhte buldu.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER