CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in; İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ile CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik ve sendikalarla Saraçhane'den polisin kapattığı Bozdoğan Kemeri'ne doğru yürümesi bekleniyordu ancak yaklaşık bir saat boyunca Saraçhane'de bulunan Özel, alandan ayrıldı. 

Özel, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ile yaptığı görüşmelerini hatırlattı fakat Taksim'e izin verilmediğini bildirdi. Özel "Birileri Taksim'i kendi egemenlik sancağı zannediyor" ifadesini kullandı.

"SENDİKALAR NE SÖYLÜYORSA ONA GÖRE DAVRANILACAK"

Özel, ilk açıklamasında şu mesajları verdi:

- Gelecek sene bu yasakların kalmayacağını ümit ediyoruz. Bugün de hep birlikte Taksim'e doğru, 1 Mayıs'ı bayram gibi kutlayacak bir anlayışla hareket edeceğiz. 

- Bunu doğru bulmadığımızı sayın Bakan'a birkaç gündür anlatmaya çalışıyoruz. Bir ülkenin en bilinen meydanında 1 Mayıs kutlanmıyorsa o ülkede demokrasi sorgulanır. 

- Bir ülkenin herhangi bir noktasına güvenlik güçleri kullanılarak emekçiler sokulmuyorsa orada bir iktidardan, muktedirden değil tedirginlikten bahsetmek lazım.

"BU TOPLANMANIN KENDİSİ ÇOK ÖNEMLİ KAZANIM" 

- Kaba kuvvet olursa bu onu uygulayanların ayıbı olur. AYM kararına rağmen kanunsuz emir verenleri suç işlememeye davet ediyoruz. Sendikalar ne söylüyorsa ne yapıyorlarsa ona göre göre davranılacak. Ama Saraçhane'de bu toplanma ve bu iradenin kendisi de çok önemli bir kazanım. Taksim özgürleşene dek bu mücadele sürecek.

Ekran Goruntusu 20240501 104249Png Zpx Yr N Fw H Uyz S1 T7 V X Pok Q

CHP'liler AYM'nin Taksim kararına dikkat çekti. 

İMAMOĞLU: SARAÇHANE HAK ARAMA NOKTASINA DÖNÜŞTÜ

İmamoğlu da şunları söyledi:

- Son beş yıldır Saraçhane hak arama noktasına dönüştü. Saraçhane'deki hak arama mücadeleleri başarıyla sonuçlandı, halkın istediği oldu. eninde sonunda Taksim'de bir buluşmaya dönüşecek. Ama bugün, ama seneye...

- Umuyorum ki bu sürece karar verenler bu hak arama mücadelesini iyi izlerler. Bayramı yok saymaya kalkan anlayıştan vazgeçerler, temennimiz o. Ama beş yıldır Saraçhane'de halk ne diyorsa o oluyor. Muhtemelen buradan sonra da böyle bir yolculuk başlar.

"TÜRKİYE'YE UTANÇ YAŞATIYORLAR" 

Ardından yürüyüşe dair açıklamalarda bulunan Özel, Saraçhane Meydanı'nda şu açıklamayı yaptı:

Devlet Bahçeli'den 'Reisi' açıklaması: Türkiye'de de yaşanabilir Devlet Bahçeli'den 'Reisi' açıklaması: Türkiye'de de yaşanabilir

- Milletle devlet karşı karşıya gelirse millet kazanır. Şimdi çağrıcı örgütler çağrıda bulundular. Biz de örgütümüzü Saraçhane'ye çağırdık. Hedef Taksim Meydanı'dır. 2012'de 2013'te Taksim'i açıp bunu övünç vesilesi yapanlar Türkiye'ye utanç yaşatıyorlar.

- Mahkeme kararı 2023'ün aralık ayına ait AYM kararıdır. Demokrasilerde burada tartışma biter. Meydan emekçilerindir. Taksim bugün özgürleşmezse yarın gerçekleşir. 

ÖZGÜR ÇELİK: CHP'LİLER YÜRÜYÜŞE KATILACAK

Öte yandan SÖZCÜ TV'nin aktardığına göre CHP İl Örgütü'nün sendikalarla birlikte Saraçhane'den Taksim Meydanı'na yapılması planlanan yürüyüşe katılacağı belirtildi. 

SÖZCÜ TV'ye konuşan CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik de CHP'nin sendikaların alacağı kararın arkasında olacağını ve gerçekleşmesi halinde yürüyüşe katılacağını söyledi.

Çelik "Güvenlik güçleri ile işçilerin karşı karşıya gelmesini istemiyoruz. Sendikaların alacağı kararı bekliyoruz" dedi.