Afganistan’ın Taliban yönetimine geçmesinden bu yana, Taliban yönetiminden kaçan on binlerce Afgan çevre ülkelerin yolunu tuttu. Komşu Pakistan’a ise yaklaşık 250 bin Afgan sığınmacının gittiği düşünülüyor. Ancak baskılar, birçoğunu hapse atılma veya sınır dışı edilme korkusuyla bıraktı.

TUTUKLAMALAR VE GÖZALTILAR

Son üç gün içinde 600'den fazla Afgan, Pakistan'dan sınır dışı edildi ve yüzlercesi daha göçmenlere yönelik yeniden baskı altında sınır dışı edilme tehlikesiyle karşı karşıya. Taliban'ın 2021'de iktidarı ele geçirmesinden bu yana yaklaşık 250 bin Afgan Pakistan'a gitti.

Geçen yaz, yetkililer ülkeye yasadışı yollardan giren Afganları sınır dışı etmeye başladı, ancak ekim ayından bu yana tutuklamalar ve gözaltılar arttı. Avukatlar, yalnızca Karaçi ve Haydarabad'da 129'u kadın ve 178'i çocuk olmak üzere yaklaşık bin 400 Afgan'ın gözaltına alındığını söylüyor.

POLİS BELGEYİ ‘SAYMIYOR’

İnsan hakları avukatı olan Moniza Kakar, tutuklanan yaklaşık 400 Afgan'ın pasaportlarında veya ikametgah kartlarında geçerli belgeleri olmasına rağmen tutuklanmadan önce polis tarafından el konulduğunu söyledi.

Pakistan Bağımsız İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Farah Zia, Afganlara yönelik muameleyi, özellikle de kadın ve çocukların tutuklanmasını kınarken, "Cinsiyetleri, yaşları ve yerel ağlarla bağlantılarının olmaması savunmasızlıklarını artırıyor” dedi. Komisyon geçen yıl hükümete yazarak Afgan mültecilere karşı daha insancıl bir politika geliştirmeye çağırdı.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER