Pakistan’da siyasetçiler, ülkenin kuruluşundan bu yana sık sık tutuklandı ve hapse atıldı, ancak çok azı en az üç darbe düzenleyen ve otuz yılı aşkın süredir hüküm süren bir orduya Imran Khan kadar doğrudan meydan okudu.

Khan'ın gözaltına alınması aylarca süren siyasi krizin ardından gelirken, ordunun eski milli kriket oyuncusunu üst düzey bir subayın kendisini öldürme planına karıştığını iddia ettikten saatler sonra gerçekleşti. 

ORDUYA TEPKİ BÜYÜYOR

Bazı protestocular, Lahor'daki kolordu komutanının konutunu ateşe vererek ve ordunun Rawalpindi kentindeki askeri karargahın girişini kuşatarak orduya öfkelerini dile getirdi.

Peşaver'de bir kalabalık, Pakistan'ın ilk nükleer testinin yapıldığı yeri onurlandıran dağ şeklindeki Chaghi anıtını yerle bir etti. Aktif görevde öldürülen ordu üyelerinin anısına yapılan birkaç anıt da tahrip edildi. Polis ayrıca, ülkenin dört bir yanındaki şehirlerde Khan'ın PTI Partisi’nin destekçileriyle saatlerce şiddetli çatışmalara girdi.

OKULLAR KAPATILDI

Yerel basın, çatışmalarda iki kişinin öldüğünü bildirirken, polis en az 150 kişinin gözaltına alındığını bildirdi. Yetkililer ayrıca ülke genelinde okulların kapatılması emrini verdi ve Twitter ve Facebook gibi sosyal medya platformlarına erişimi kısıtlamaya devam etti.

Rawalpindi'de AFP'ye konuşan minibüs şoförü Faruk Bhatti, "Çocuklarımızı beslemek için zaten mücadele ettiğimiz bir zamanda, daha fazla belirsizlik yaratıldı. Şiddetin kimseye faydası olmayacak, herkes etkilenecek ama karar vericilerin umursadığından şüpheliyim" dedi.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER