Bugün 27 Mayıs 2021 ve restoranların ne zaman açılacağı henüz resmi makamlar tarafından açıklanmadı. 

Geçtiğimiz sene mart ayında başlayan ve devam eden 14 aylık pandemi sürecinde 7 aydan fazla süredir kapalı kalan restoran ve kafelerin içinde bulunduğu durumu tek tek anlatamaya çalıştım. 
Bu yazıyı okuduktan sonra umarım işletme sahiplerinin ne kadar zor durumda olduğunu sizlere anlatabilmiş olurum.

Restoran ve kafe sahibi neler yaşıyor,

*İşyeri kirası ödemek zorundasın yoksa tahliye ediliyorsun. Tahliye davalarında pandemi mücbir sebep sayılmıyor. Pandemi mal sahibine yok ama restorancıya var!

*İşyerin kiralık olduğu için stopajını ödemek zorundasın. Pandemi devlete yok ama restorancıya var!

*Bankaya kredi taksitinizi aksatmadan ödemelisiniz yoksa icralık olursunuz, sicilinizde kara bir leke olur. Ticari kredi almış olsanız bile, içişleri kararnamesi ile çalışma özgürlüğünüz kısıtlanmış olsa bile kredinizi ödemenizi bekliyorlar. 

*Bu şartlarda kredilerinizi ödeyemez iseniz mücbir sebep sayılmıyor. Pandemi bankacıya yok, restorancıya var!

*Tabela ilan vergisini ödemek zorundasın, belediyelerin alacaklarına pandemi yok, pandemi restorancıya var!

*Çevre ve temizlik vergisi ödemesini yapmak zorundasın, belediyelerin alacaklarına pandemi yok, pandemi restorancıya var!

*Restoranlar kapalı olduğu için TAPDK ruhsatını kullanamadın iş yerin kapalı, yenileme ücretini yatıramazsan ruhsatın iptal ediliyor. TAPDK’ ya pandemi yok, pandemi restorancıya var!

*Vergi barışı yapılır, iş yerin neredeyse 1 senedir kapalıdır. Devletin vergi alacağı için pandemi yok, pandemi restorancıya var.

*Futbol kulüpleri binlerce kişi ile şampiyonluk kutlamaları yapabilir. Şampiyonluk kutlamaları için pandmei yok, pandemi restorancıya var.

Tezat örnekleri de yazıyorum,
*Pandemi var Elektrik şirketlerine 2.6 milyarlık yardım yapıldı. Gerekçesini bulamadım. Aynı şirketler vatandaşın evinin ve iş yerinin elektrik faturası ödenemediğinde kesinti yaptılar.

*Havalimanı işletmecilerinin 2020 yılına ait kira ödemeleri 2024 yılına ertelendi ve kira sözleşmeleri 2 sene uzatıldı. Bu karar DHMi tarafından, pandemi mücbir sebep kabul edildiği için uygulandı.

Devletin bir kurumu mücbir sebep diyor diğer bir kurumu mücbir sebep kabul etmiyor.

Devlet bütünlüğünü maalesef bu dönemde göremedik.

Bu yazımda yorum yapmaktan kaçınarak sadece durum analizi yaptım. Yorumu sizlerin vicdanınıza bırakıyorum.