AGİT Parlamenterler Asamblesi'nin Ermenistan'ın başkenti Yerevan'da dün (19 Kasım) gerçekleştirdiği toplantıda konuşan Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Azerbaycan’a tüm savaş esirlerinin takasını teklif ettiklerini söyleyerek "İyi ve kötü haberlerim var" dedi.
 
Agos Gazetesi’nde yer alan habere göre Paşinyan, açıklamasına şöyle devam etti:

Stoltenberg'den Ukrayna açıklaması: Daha fazla destek yolda Stoltenberg'den Ukrayna açıklaması: Daha fazla destek yolda

“İyi haber şu ki, Azerbaycan'la barışın temel ilkeleri üzerinde anlaşmaya varıldı. Bu, Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel'in arabuluculuğunda Brüksel'de Azerbaycan Cumhurbaşkanı ile yaptığım görüşmeler sonucunda gerçekleşti.
“Bu anlaşmalar, Charles Michel'in üçlü görüşmelerin ardından 14 Mayıs ve 15 Temmuz'da yaptığı açıklamalarda yer alıyor."

'DİPLOMATİK DİL' VURGUSU

Paşinyan’ın aktardığına göre Azerbaycan ile mutabakata varılan ilkeler şunlar:

"Ermenistan topraklarının 29.800 km2 ve Azerbaycan topraklarının 86.600 km2 olarak toprak bütünlüğünün ve egemenliğinin karşılıklı olarak tanınması, sınırların belirlenmesine ilişkin siyasi çerçeve olarak 1991 Almatı Deklarasyonu'na bağlılık ve bölgesel bağlantıların önündeki engellerinin kaldırılması."
Paşinyan, kötü haber olarak ise Ermenistan ve Azerbaycan'ın hâlâ farklı diplomatik diller konuştuğunu ve çoğu zaman birbirlerini anlamadıklarını söyledi. Paşinyan, “kötü haber” başlığındaki açıklamasına şöyle devam etti:

'TEMEL ENGELLERDEN BİRİ…'

“Uzun süredir devam eden çatışma, binlerce mağdur, onlarca yıldır süregelen nefret, yapıcı açıklamaların altında kötü şeylerin gizlendiğine dair şüpheler... Bu söylediklerimin bir noktada hem Ermenistan hem de Azerbaycan için geçerli olduğunu düşünüyorum.

“Azerbaycan'da Ermenistan'ın ‘Batı Azerbaycan’ olarak anılmaya başlanması son derece şüpheli görünüyor. Bu bize, Ermenistan'a karşı yeni bir savaş, yeni bir askeri saldırı düzenlemenin hazırlığı gibi görünmekte ve barış sürecinin ilerlemesinin önündeki temel engellerden biri.”

TÜRKİYE İLE İLİŞKİLER

Paşinyan, Türkiye ile kara sınırlarının diplomatik pasaport sahipleri ve üçüncü ülke vatandaşlarına açılmasına ilişkin anlaşmanın da yakın zamanda hayata geçmesini umduğunu söyleyerek şöyle dedi:
“Türkiye ile diyalog halindeyiz. Geçmişte bu kadar aktif bir diyalogumuz yoktu; ancak diplomatik ilişkiler kurma konusunda hâlâ bir başarımız yok. Fakat Ermenistan'ın Türkiye ile ilişkilerinin normalleşmesi, bölgemiz Güney Kafkasya'nın barışçıl  vizyonu açısından son derece önemli bir faktör.”