Güney Amerika ülkesinin yeni Cumhurbaşkanı Dina Boluarte, bir sonraki seçimlerin önceden önerilenden daha erken yapılıp yapılamayacağını görmek için kongreyle çalışacağına söz vermiş ve halktan sükunet istemişti. Ayrıca hapisteki eski lider Pedro Castillo'yu savunmaya gelen diğer bölge liderleriyle konuşacağını da söyledi.

POLİSTEN SERT MÜDAHALE

Eski başkan yardımcısı, Castillo'nun vekiller tarafından hızla görevden alınmasından saatler önce yasadışı bir şekilde kongreyi feshetmeye çalışması ve kısa bir süre sonra tutuklanmasının ardından geçen çarşamba günü yemin etti.

Hareket, Castillo'nun destekçilerinin yeni bir seçim talep eden öfkeli ve şiddetli protestolarına yol açtı ve bu eylemler, huzursuzluğu bastırmak amacıyla polisin sert müdahaleleriyle karşılandı. Bazı protestocular, yeni lider Boluarte'nin istifasını, yeni bir anayasayı ve kongrenin feshedilmesini talep ederken kamu binalarını ateşe verdi, polis karakollarına saldırdı ve otoyolları kapattı.

Boluarte, 2026’da yapılması planlanan seçimleri Nisan 2024'te düzenlemenin bir yolunu bulma sözü vererek "Kongreninanayasa komitesiyle bir toplantı ayarlıyorum, böylece birlikte süreyi kısaltabiliriz" dedi ve kongre desteği olmadan seçimin zamanlamasını değiştiremeyeceğini de sözlerine ekledi.

‘SİLAHLARINIZI BIRAKIN’ ÇAĞRISI

Castillo, isyan ve komplo suçlamalarıyla soruşturuluyor. Salı günü gözaltına alınmasına tepki gösterirken, Lima'daki bir hapishaneden mahkemeye çıkarken askerlere ve polise silahlarını bırakma çağrısında bulundu. Mahkeme tarafından internette yayınlanan sözlerinde Castillo, "Haksızca ve keyfi olarak gözaltına alındım" dedi ve karşı karşıya olduğu suçlamalardan masum olduğunu yineledi.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER