Potansiyel OPEC kesintisi, küresel ekonomik durgunluk, dünya genelinde artan faiz oranları ve daha güçlü bir dolar korkusu nedeniyle üç ay önce 120 dolardan 90 dolara düşen petrol fiyatlarında toparlanmayı teşvik edebilir.

GÜNLÜK 2 MİLYON VARİLİ BULABİLİR

Kaynakların Reuters'e verdiği demeçte, Suudi Arabistan ve Rusya'yı içeren OPEC, günde 1-2 milyon varillik kesintiler üzerinde çalışıyor ve çeşitli kaynaklar kesintilerin 2 milyona yakın olabileceğini söylüyor.

Kaynaklar, kesintilerin Suudi Arabistan gibi üyeler tarafından ek gönüllü indirimleri kapsayıp kapsamayacağının veya kesintilerin grubun mevcut düşük üretimini kapsayıp kapsamayacağının belirsizliğini koruduğunu söyledi. OPEC, Ağustos ayındaki üretim hedefinin günde yaklaşık 3.6 milyon varil altına düştü.

WASHINGTON’IN REAKSİYONU AĞIR OLABİLİR

Citi analistleri, "Yüksek petrol fiyatları, büyük ölçüde üretim kesintileri tarafından beslenirse, muhtemelen ABD ara seçimleri öncesinde Biden yönetimini rahatsız edebilir" diyor. Citi, ABD'nin OPEC'e karşı bir tasarıya atıfta bulunarak, "OPEC yasa tasarısının daha da teşvik edilmesi de dahil olmak üzere stratejik hisse senetlerinin serbest bırakılması da dahil olmak üzere ABD'den daha fazla siyasi tepki gelebilir" şeklinde ekledi.

OPEC: HEDEFİMİZ OYNAKLIĞI ÖNLEMEK

Suudi Arabistan ve Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü ile Rusya dahil diğer üreticileri bir araya getiren OPEC’in diğer üyeleri, belirli bir petrol fiyatını hedeflemek yerine oynaklığı önlemeye çalıştıklarını söylediler. Batı, Rusya'yı enerjiyi silahlandırmakla ve Avrupa'da bu kış gaz ve elektrik dağıtımını tetikleyebilecek bir kriz yaratmakla suçluyor. (Reuters)