Avrupa Komisyonu'nun "acil önlemler" üzerinde çalıştığını doğrulaması ve Alman hükümetinin kış için "hazırlıklı" olduğunu söylemesi üzerine gaz fiyatı, dün geceki termik başına 405p olan fiyattan yüzde 21 düşerek 320p'ye düştü.

Bu haftanın başlarında, Avrupa Komisyonu'nun elektrik piyasasındaki yapısal reformu incelemenin yanı sıra bir acil durum paketi üzerinde "düzgün" çalıştığını söylemesinin ardından gün öncesi fiyatı dönem başına 447p'den düştü.

‘ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR’

Avrupa Komisyonu’ndan yapılan açıklamada, yükselen enerji maliyetlerinin üstesinden gelmek için önerilerin bir parçası olarak enerji fiyatlarını sınırlama ve elektrik talebini azaltma seçeneklerini araştırdığı söylendi. Komisyonun Enerji Dairesi Genel Müdür Yardımcısı Mechthild Wörsdörfer, Avrupa parlamentosu enerji komitesi toplantısında şunları söyledi: “Elektrik fiyatlarına ilişkin acil önlemler üzerinde çalışma var. Elektrik için talepte azalma da olabilir.”

ALMANYA İÇİN RESESYON YOLDA

Avrupa ülkeleri, Rusya'nın Avrupa'ya arzı kesmesinin ardından gaz depolama tesislerini doldurmak için acele etti. Almanya, potansiyel gaz kıtlığına en çok maruz kalan ülkeler arasında yer alıyor ve Kremlin arzı tamamen kapatırsa ekonomisinin resesyona düşebileceğinden endişe ediliyor.

Ancak Almanya Ekonomi ve İklim Bakanı Robert Habeck, bu kış için gerekli hazırlıkların başladığını söyleyerek "Bu yüzden kışa hazırlıklı olmamızı sağlayan cevaplarımız ve ilerlememiz var" dedi. Bu haftanın başlarında Almanya Başbakanı Olaf Scholz, hükümetinin "çok geniş kapsamlı kararları çok hızlı aldığını" söyledi. (Guardian)