Belçika savcılığından yapılan açıklamada, Cuma gününden bu yana 19'u özel evlerde ve biri Avrupa parlamentosu ofislerinde olmak üzere 20 arama gerçekleştirildiği duyuruldu.

Belçika medyasında Katar olarak adlandırılan bir Körfez Devleti'nin büyük bir kitle üzerinde nüfuz satın alma girişimlerine yönelik büyük bir soruşturma kapsamında, Belçika savcılığı, dört kişinin suç örgütüne katılmak, kara para aklama ve yolsuzlukla suçlandığını duyurdu.

POLİSTEN BASKIN ÜZERİNE BASKIN

Savcıya göre polis bir evde bilgisayarlara, cep telefonlarına ve 600 bin avro nakit paraya, bir Avrupa Parlamentosu üyesine ait bir dairede 150 bin avroya ve Brüksel'deki bir otel odasından çıkan birkaç yüz bin avroya el koydu. Şüphelilerin hiçbirinin kimliği resmi olarak belirlenmedi, ancak Belçika medyası tutuklanan dört kişi arasında Yunan AP Milletvekili Eva Kaili'nin de adını verdi.

Pazartesi günü, parlamentodaki grubundan ihraç edilen Kaili'nin parlamentonun 14 başkan yardımcısından biri olan statüsünün düşürülüp düşürülmeyeceği konusunda milletvekillerinin önümüzdeki 48 saat içinde oylama yapması bekleniyor.

‘DESTANSI BİR RÜŞVET SKANDALI’

Yolsuzlukla mücadeleyle ilgilenen kuruluş Uluslararası Şeffaflık Örgütü, olayın "AB kurumlarının etik ve dürüstlük sistemlerinde kökten reform" talep eden "destansı boyutlarda bir rüşvet ve yolsuzluk skandalı" gibi göründüğünü söyledi. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, iddiaların "son derece endişe verici" olduğunu söyleyerek halkın Avrupa Birliği kurumlarına olan güveninin sarsılacağını belirtti.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER