Pazar günü, İran’ın başkenti Tahran’da bulunan Şerif Üniversitesi kampüsünde öğrenci aktivistlerin tutuklanmasına yönelik oturma eyleminin ikinci günü devam ederken, polis ve Devrim Muhafızları öğrencilere saldırdı ve oturma eyleminin organizatörlerini tutukladı. Baskınlar akşama kadar devam ederken, çevik kuvvet polisi üniversitenin etrafını sardı ve üniversite girişlerini kapattı.

‘KAFAMIZA COPLARLA VURDULAR’

Kampüsler, polis ile 22 yaşındaki Mahsa Amini'nin başörtüsü nedeniyle tutuklanmasının ardından ölümüne öfkelenen protestocular arasında yeni bir savaş alanına dönüştü. Norveç merkezli İran İnsan Hakları grubu, 2 Ekim'e kadar üç haftalık protestolar sırasında 133 kişinin öldürüldüğünü bildirdi.

Pazar günü sosyal medyada yayınlanan bir videoda, Şerif Üniversitesi'nin kapalı otoparklarından birindeki öğrencilerin polis tarafından motosikletlerle kovalanırken kaçtıkları görüldü.

Pazar günkü Şerif Üniversitesi içindeki protestolara katılan bir öğrenci, Middle East Eye'a "Bu, vahşetin yeni bir seviyesiydi. Öğrencileri parçalamak için nöbetçi köpeklerin salıverilmesi gibiydi. Güvenlik güçleri öğrencilerin kafalarına coplarla vurmaktan çekinmediler ve kampüsün dışından bize gaz bombaları atıldı" dedi.

‘POLİS ÇİZGİYİ AŞTI’

Bu arada, Middle East Eye’ın konuştuğu mevcut ve eski öğrenci aktivistleri, Şerif Üniversitesi kampüsüne yönelik şiddetli saldırının hükümet karşıtı protestoları daha da hızlandıracağını vurguladı. Aktivistler, üniversite kampüsüne girerek, çevik kuvvet polisi ve Devrim Muhafızları'nın 1999'da İran'daki öğrenci hareketinin acımasızca bastırılmasının iyileşmeyen yaralarını yeniden açacak bir çizgiyi aştığını söyledi.

Yasaya göre, polis ve silahlı kuvvetlerin İran üniversite kampüslerine girmesine izin verilmiyor. 7 Aralık 1953'te silahlı kuvvetler İran'daki bir kampüse girdi ve o yılki darbenin ardından ABD eski Başkanı Richard Nixon'ın İran'a yaptığı ziyarete karşı gösteri yapan üç Tahran Üniversitesi öğrencisini vurarak öldürdü. 1979 İslam Devrimi'nden sonra sivil giyimli güçler kampüs ve yurtlarda öğrencilere saldırmak için konuşlandırıldı.

DAYANIŞMA PROTESTOLARI

Bu arada, doğrulanmayan haberlere göre, Tahran ve Babol, Meşhed, Tebriz ve Kerman da dahil olmak üzere diğer büyük şehirlerdeki çeşitli üniversite kampüslerinde Şerif Üniversitesi öğrencileriyle dayanışma içinde gösteriler düzenlendi.

Ülkede bir haftalık gecikmeyle eğitim öğretim yılının başladığı 1 Ekim'de İran üniversitelerinde protestolar ve oturma eylemleri başladı. Bu yıl hükümet, Mahsa Amini'nin ölümünün ardından ülkeyi kasıp kavuran gösteri dalgasına üniversite öğrencilerinin katılmasını engellemek amacıyla eğitim öğretim yılının başlangıcını erteledi. (Middle East Eye