Geride kalan pazartesi günü Uygur Türkleri'nin yoğun olarak yaşadığı Urumçi kentinde bir binada yangın çıkmış, evlerinde kilitli kalan 44 kişi hayatını kaybetmişti. Çin halkı sokaklara dökülerek karantinayı ve yaşanan faciaya karantinanın sebep olmasını protesto etti. Göstericiler ellerinde tuttukları beyaz kağıtlarla Xi Jinping ve Çin Komünist Partisi yönetimine sansüre karşı da mesaj veriyor. 

Protestolar dünya çapında da düzenleniyor. Türkiye'de yaşayan Uygur Türkleri Çin'in İstanbul Konsolosluğu önünde oturma eylemi düzenledi. Eylemde ellerinde "Çin Komünist Partisi karantinayı bitir" pankartları taşıyan göstericilere polis sert müdahale etti. 

Üniforması olmayan ve görevi bilinmeyen bir şahıs göstericilere bağırarak, "Birazdan zorla süpüreceğiz hepinizi. Yürü. Sizi sınır dışı edeceğiz. Gözaltına alacağız. Kalk. Çin'e git. Gazla müdahale edin" sözleriyle göstericilerin üzerine yürüdü, gösterici bir kadını kolundan tutarak sarstı. 

Daha önce de Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sesini duyurmak isteyen 81 yaşındaki Uygur Türkü Mahmut Tohta Amin'in parmağı polis müdahalesiyle kırılmıştı.

Polemik Haber / Kadir Kaplan