1 Mart 2023'ten itibaren uygulanması planlanırken, Ukraynalılara destek yasasında yapılacak değişiklikler yakında parlamentoya gidecek ve sorunsuz geçmesi bekleniyor.

Teklife göre, devlet barınma merkezlerinde 120 günden fazla yaşayan mülteciler, kişi başı günlük 40 zlotiye (8.87 dolar) kadar maliyetin yüzde 50'sini karşılamak zorunda kalacak. 180 gün sonra, toplam maliyetin yüzde 75'ine kadar artacak. Çocuklar, yaşlılar, engelliler, hamileler ve üç veya daha fazla çocuk bakıcıları kuralların dışında tutulacaktır.

GİDEN MÜLTECİYE PARA CEZASI KESİLİYOR

Polonya'nın Ukraynalı mültecilere sağladığı yardımlar üzerindeki kontroller de sıkılaştırılacak. Hükümet, Polonya topraklarından ayrılan mültecilerden para kesmeyi planlıyor ve 30 gün içinde geri dönmeyenler, ikamet haklarını ve sosyal yardımları tamamen kaybedecek. 

‘GÜNDE BİN KİŞİ GELİYOR’

Dünya, halihazırda bir ekonomik krizle mücadele ederken, Başbakan Morawiecki, önerilen önlemlerin "Polonyalı vergi mükelleflerinin bir sonraki mülteci dalgası için mümkün olduğunca az ödeme yapmalarını" sağlamayı amaçladığını söyledi. Morawiecki, Polonya'ya her gün yaklaşık bin Ukraynalının geldiğini belirterek, komşu ülkedeki durum kötüleşmeye devam ettikçe akının artmasını beklediğini de sözlerine ekledi.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER