Yasa tasarısı, aşırı sağ grup ve gençlik kanadı tarafından ülkenin parlamentosunda düzenlenen bir basın toplantısında açıklandı.

POLONYA’NIN UKRAYNALILAŞMASI’

Parlamentoda yalnızca lideri Grzegorz Braun tarafından temsil edilen parti, Varşova'nın yalnızca Moskova ve Kiev arasındaki çatışmanın ortasında topluca ülkeye akan Ukraynalılardan sadakat beklemesi gerektiğini değil, aslında bunu "talep etmesi" gerektiğini savunuyor. Son aylarda grup, “Polonya'nın Ukraynalılaşması” olarak adlandırdığı ve Polonyalıların Ukraynalı mülteciler tarafından süregelen “etnik ikamesi” konusunda alarmı defalarca yükseltti. 

ukraynalı

‘HER UKRAYNALI İMZALAYACAK’

Aşırı sağcı parti, her Ukrayna vatandaşı tarafından imzalanması gerektiğine inandığı 'Polonya Cumhuriyeti'ne sadakat beyanı' adlı bir belgeyi açıkladı. Hem Polonya hem de Ukrayna dillerinde yazılan belgeyi imzalayanlar, “Ukrayna İsyan Ordusu tarafından 1947 yılına kadar İkinci Dünya Savaşı sırasında Polonya’da sivil nüfusa karşı işlenen suçlardan haberdar olduklarını” teyit etmiş oluyor. 

Belgede, "Polonya-Ukrayna ilişkilerini dostluk ve saygı ruhu içinde güçlendirmek için Ukrayna'ya döndükten sonra Stepan Bandera'nın suçları hakkında sivil nüfusa bilgi vermeye söz veriyorum" deniyor.

Ukrayna’nın Bandera ve Roman Shukhevych gibi faşist isimlerin liderliğindeki aşırı sağcı paramiliter gruplar Polonyalılara yönelik etnik temizlik operasyonları uygularken, operasyonlar Nazi Almanyası tarafından desteklendi. 

POLEMİK HABER / DIŞ HABERLER