ABD merkezli medya devinin haberinde, ön değerlendirmelere göre füze, Ukrayna hava savunması tarafından Ukrayna'nın enerji altyapısına yönelik büyük çaplı bir Rus bombardımanının ortasında fırlatıldı.

Bilgiler, isimlerinin açıklanmaması koşuluyla demeç veren üç ABD'li yetkiliden geldi. Associated Press’in "üst düzey bir ABD istihbarat yetkilisine" atıfta bulunan daha önceki bir raporu, bunun Polonya topraklarına düşen bir Rus füzesi olduğunu söyledi. Ancak Pentagon, iddiayı doğrulamayı reddetti.

‘YÖRÜNGEYE GÖRE…’

Olayla ilgili olarak Endonezya'daki G20 zirvesinde NATO müttefikleriyle istişarelerde bulunan ABD Başkanı Joe Biden, "yörüngeye göre, füzenin Rusya'dan ateşlenmiş olması pek olası değil" dedi. Ancak, kamuoyunu soruşturmaların sonuna kadar beklemeye çağırdı ve şu anda Varşova tarafından yürütülmekte olan çalışmalara tam destek sözü verdi.

Biden'ın Polonyalı mevkidaşı Andrzej Duda, yalnızca Polonya'nın Ukrayna sınırına yakın Przewodow köyünde iki kişinin ölümüne neden olan füzenin "büyük olasılıkla" Rus yapımı olduğunu ileri sürdü. Kiev kuvvetleri, S-300 hava savunma sistemleri için roketler de dahil olmak üzere, hala Sovyet yapımı füzeleri bulundurmaktadır.

polonyaya fuze dustu

UKRAYNA ‘HAREKETE GEÇELİM’ DİYOR

Ancak Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski olaydan Rusya'yı sorumlu tuttu ve Polonya'nın da üyesi olduğu NATO'yu bu "toplu güvenliğe yönelik saldırıya" karşı "harekete geçmeye" çağırdı.

Moskova, Rus kuvvetlerinin o gün Polonya-Ukrayna sınırına yakın hedeflere herhangi bir saldırı gerçekleştirmediğini söyleyerek, Przewodow'a fırlatılan füzeyle herhangi bir ilgisi olduğunu yalanladı. 

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER