Türkçemizi en güzel mısralaştıran Şair Nazım Hikmet'in bugün doğum günü. Türkiye Prag Büyükelçiliği tarafından Uluslararası Barış Ödülü sahibi ve önde gelen Türk şairi Nazım Hikmet’in sürgün yıllarının bir döneminde yaşadığı Prag’da sıkça vakit geçirdiği Slavia Cafe'de onuruna edebiyat ve müzik gecesi düzenlenecek.

ŞİİRLERİNDEN ÇIKAN ŞARKILAR SÖYLENECEK

A çılış konuşmasını Egemen Bağış'ın yapacağı gecede, Alexander Hemala da eşlik ederken, şairin sözlerinden yola çıkan şarkılar Türk şarkıcı Roksan Mandel tarafından seslendirilecek ve eserden bir seçki Marek Zeman tarafından seslendirilecek.

nazım hikmet3
©T.C. Prag Büyükelçiliği

FOTOĞRAFLARI İLK KEZ YAYINLANDI

Türkiye Prag Büyükelçiliği Nazım Hikmet'in daha önce gün yüzüne çıkmamış bir kaç fotoğrafını da yayımladı.

nazım hikmet1
©T.C. Prag Büyükelçiliği

SLAVİA CAFE İLHAM BULDUĞU BİR YERDİ

Slavia Cafe'de Vltava nehri ve Prag kalesi manzarası Nazım Hikmet'e ilham olurken şair, dostum diye mısralarına taşıdığı, Çek şair Vítezslav Nezval ya da Tayver’le, burada sohbet ederken kendi deyimiyle ‘hasretten delik deşik’ olduğunu yazmıştı. 
 
Nazım’ın diliyle

“Slavya kahvesinde dostum Tavfer’le/ 
Vltava suyuna karşı oturup/ 
tatlı tatlı yarenliği severim/ 
hele sabahları hele baharda./ 

Hele sabahları hele baharda/ 
Pırağ şehri yaldızlı bir dumandır/ 
ve kızıl, kocaman bir elma gibi/ Nezval geçer taze çıkmış kabrinden”.

Nazım Hikmet vatanından uzakta duyduğu hasreti de bu mısralarla anlatmıştı:

“Pırağ’da ağır ağır aydınlanıyor barok:/ 
huzursuz, uzak/ 
ve yaldızlarda kararmış keder./ Pırağ’da Yahudi mezarlığında sessiz ve soluksuz ölüm./ 
Ah gülüm, ah gülüm/ 
muhacirlik ölümden beter.”

Nazım Hikmet'e kendisinden gasp edilen Türk Cumhuriyeti vatandaşlığını iade eden Bakanlar kurulu kararında imzası olan bir kardeşiniz olarak buraya her geldiğimde farklı duygular hissederim. 

nazım hikmet2
©T.C. Prag Büyükelçiliği

NAZIM HİKMET'E VATANDAŞLIĞIN GERİ VERİLMESİ

Şimdiki Prag Büyükelçisi Egemen Bağış'ın da imzasıyla Bakanlar Kurulunun 5 Ocak 2009 tarihinde aldığı kararla Nâzım Hikmet Ran 58 yıl sonra yeniden Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı oldu.

Türkiye Prag Büyükelçisi Egemen Bağış karar sonrası Prag ziyaretindeki duygularını anlatırken şu sözleri kullanıyor:

"Buraya ilk gelişim o tarihi kararın ardından 1 Aralık 2011’de resmî bir ziyaret sırasında olmuştu. Mesai arkadaşlarımızla birlikte kahvelerimizi yudumlarken o büyük şairi anmıştık. Kısmet işte, bugün aynı ülkede Nazım’ın hasretiyle tutuştuğu Türkiye’mizi Büyükelçi olarak temsil etmenin onuru yaşamak nasip oldu bize.

'27 KALEMİN MÜREKKEBİ OLMUŞTUR'

Hep söylerim, Çanakkale Destanı'nı çok etkili mısralarla anlatan, milli konularda en az zamanın siyasileri kadar hassasiyet gösteren, ancak siyasi söylem ve fikirleri nedeniyle vatandaşlıktan çıkarılan Nazım Hikmet'in vatandaşlığının iadesinin 'devletimize ve milletimize maliyeti ne olmuştur' diye sorarsanız,sadece o bakanlar kurulu kararında ki imzaları atan 27 kalemin mürekkebi olmuştur."

POLEMİK HABER