Yeni yılda Türkiye ve Çek Cumhuriyeti’nin de aralarında olduğu dünyanın farklı ve önemli ülkelerinde devlet başkanlığı ve parlamento seçimleri yapılacak. Prag'daki Türkiye Büyükelçiliği İletişim Başkanlığı himayesinde “Dünyada Seçim Süreçlerinde Enformasyon Güvenliği” panel serisi düzenleyecek.

Çek Cumhuriyeti'nin Prag kentinde 12 Ocak Perşembe günü yapılması planlanan panelde Prof. Kılıç Buğra Kanat'ın moderatörlüğünde, Çek Cumhuriyeti Eski AB Komisyoner ve AB Bakanı Büyükelçi Štefan Füle, İstanbul Medeniyet Üniversitesi'nden Prof. Özden Zeynep Oktav, Çek Cumhuriyeti basınından Veselín Vackov (Lidové Noviny Daily) ve Thomas Kulidakis (Pravo Daily)'nin katılacağı açıklandı.

egemen bagis
Prag Büyükelçisi Egemen Bağış

Prag Büyükelçisi Egemen Bağış panel için şu açıklamada bulundu:

“2023 yılında Çek Cumhuriyeti’nin de aralarında olduğu dünyanın farklı ve önemli ülkelerinde devlet başkanlığı ve parlamento seçimleri yapılacaktır. Bu süreçte demokrasinin önkoşulu olan seçimlerin adil, özgür ve çoğulcu sonuçlar ortaya koyması için gerekli şartların oluşturulması hayati önem taşımaktadır. Ancak seçim dönemlerinde kamuoyunda bazen bilinçli bazen de eksik bilgi akışı yüzünden yaşanan “dezenformasyon” olgusu bu sisteme zarar vermektedir. Gündemi meşgul ederek demokrasiye zarar veren kara propagandanın, sadece Türkiye’de değil küresel anlamda bir sorun olduğunu gündeme getirmek; adil ve özgür seçimler için sürecin güvenliğinin nasıl sağlanacağı, bilgi kirliliğinin önüne ne şekilde geçileceği, özgür basının bu süreçte oynadığı rolün önemine dair görüşleri vurgulamak; ülkemizde ve dünyada kimi zaman çeşitli tartışmalara yol açan ve kamuoyunda birbirinden farklı, hatta bazen çelişen görüşlerin öne sürüldüğü bir alan olan seçim süreci hakkında ufuk açıcı tartışmalara zemin oluşturmak amacıyla “Dünyada Seçim Süreçlerinde Enformasyon Güvenliği” panel serisi düzenlenmesi planlanmaktadır. Serinin ilk ayağı Çek Cumhuriyeti’nde gerçekleştirilecek olup panellerde tematik olarak seçim güvenliği, dezenformasyonla mücadele, basının adil ve özgür seçimlerde oynadığı rol ele alınacaktır"