11 ili vuran 7.7 ve 7.6 şiddetinde iki deprem hayatın birçok alanını sekteye uğrattı. Futbol da bu alanlardan birisi. Gerek deprem bölgesinde ligden çekilden takımlar, gerek taraftar gruplarının yaptğı yardımlar ve gönüllü kurtarma ekibine katılan taraftarlar bilindik tabirle futbolun sadece futbol olmadığını gösterdi. 

Peki ama ya olası bir deprem esnasında tirbünde maç izliyorsak ne yapmalıyız? Evlerimizin denetimini yaptırdık diyelim peki depreme ya stadyumda yakalanırsak? Maç izlediğimiz stadyumlar ne kadar sağlam?

Ajansspor Haber'e açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan'ın bu sorulara yanıtlar aradığı ve uyarılarda bulunduğu o açıklamasından derlediklerimiz şöyle:

'DEPREM OLDUĞUNDA SEYİRCİLER NE YAPACAK?'

Stadyumlar için yerni yönergelerin gerekliliğine değinen Ercan, "Stadyumlar için bir yönergenin çıkartılması lazım. Stadyumlarda taraftarın oturduğu o basamaklar sağlam mı, değil mi? Altyapı sağlam mı değil mi? Deprem olduğunda seyirciler ne yapacak? Aradaki merdivenler kaçış için yeterli değil. İnsanlar ne yapacak? Tribünlerin arkasındaki yerlerden atlamaya çalışacaklar!" dedi

'KİTLESEL ÖLÜMLER OLUR'

Taraftarların olası bir deprem anında, panikle çıkış kapısına yönelecekelrini vurgulayan Ercan, "Bu kapıların önünde toplu ölümler olacak. Aynı zamanda kapıları kapatıyorlar. O kapılar sanıyorum sürgülü. Sürgülü kapılar son derece sakıncalıdır. Sıkışır, açılmaz. O kapıların ittiğin zaman açılması lazım. Buna bir çözüm yolu bulmak gerekiyor. Depremlerde genelde en büyük ölümler çıkış kapısı önünde kitlesel ölümlerle olur. Stadyumlar bu açıdan kitlesel ölüme çok uygundur şu anda" dedi.

EN GÜVENLİ YER FUTBOL SAHASI

Maç esnasında depreme yakalanılması durumunda en güvenli yerin futbol sahası olduğunu aktaran deprem bilimci, "Burada tek kurtuluş şu olabilir: Taraftarın stadyumun dışına çıkacağına, içinde kalması gerekir. Top oynanan alana girmesi gerekiyor herkesin. Onun için o aralıkların açılması gerekir. Düşünün siz arada bir yerde oturuyorsunuz. Ne öne ne arkaya ne de yana gidebileceksiniz! Ve altınızın çöktüğünü  düşünün. Sizi her şey bekleyebilir. Veya ikinci üçüncü kattasınız, o zaman yeşil alana nasıl ulaşacaksınız. Deprem anında seyirciler ne yapmalı? Önce stat sağlam olacak. Sağlamsa herkese 'Deprem olursa sakın bir yere kaçma. Otur oturduğun yerde' diyeceksiniz. Çünkü stadyumda kaçış başladığı anda kitlesel ölümler olur. Bu konu çok çok önemli" diye konuştu.

'FENERBAHÇE STADI TAŞINMALI'

Kadıköy'de bulunan Fenerbahçe stadının çok kötü olduğunu ve taşınması gerektiğini bir anısıyla paylaşan Ercan, "Fenerbahçe Ülker Stadyumu deprem açısından çok kötü. 1999 depreminde televizyon programında, 'Fenerbahçeliler maçlarını bundan sonra Ali Sami Yen'de oynasınlar' dedim. Biraz abartarak söyledim bunu. Ali Şen aradı. Fenerbahçe başkanlığını yeni bırakmıştı. 'Hocam böyle bir laf ettin mi' dedi. 'Evet' dedim. 'Niye dedin hocam' dedi. Dedim, 'Sizin stadyumun yeri çok kötü'. 'Vay be hocam, ne yapacağız peki' diye sordu. 'Bir çalışma yapıp karar vermek lazım' dedim. Ali Şen de 'Hemen yap hocam' dedi. Ben de 'Bu kulübün bir başı var. Aziz Yıldırım derse, öyle yaparız' dedim. Şen de 'Aramazsa söyle, ben yaptıracağım' dedi..." 

'AYNI YERE YAPILAMSINI UYGUN GÖRMEDİM'

Beşiktaş'ın stadı Vodafone Park'ı da değerlendiren Ercan, stadın notunu 'orta, kötü' olarak verdi. Ercan, eskiden Dolmabahçe, Mithatpaşa ve İnönü ismi verilen stadın Osmanlı İmparatorluğu Sarayı'nın arabacılarının kaldığı ahırlarının bulunduğu bir yerde inşaa edildiğini vurguladı. Ercan, "Dere ağzında bulunan bir yerdir. Genelikle gevşek birimlerinin bulunduğu bir kesimdir. Sonradan sıfırladılar. Yeniden aynı yere yaptılar. Aynı yere yapmalarını ben hiç uygun görmedim. Daha farklı yere yapabilirlerdi. Sonuçta ne kadar kazıdılar bilmiyorum, yani ana kayaya oturttular mı, oturtmadılar mı bilmiyorum ama yeşil sahayı sanıyorum bayağı aşağıya indirdiler. Eğer tribünleri ana kayaya oturtturdularsa sorun yok. Ama eski tribünler bulunduğu yerde duruyor. Eski Açık'ın olduğu yerde bir çekince olabilir" dedi.

'HAYRET ETTİM'

Trabzonspor'un yerinden taşıyarak yaptığı Şenol Güneş Stadı'nın yerinin de iyi olmadığının söyleyen Prof. Dr. Ercan, bu tercih için hayret ettiğini söyledi: "Denizin içinde bir dolgu yapıldı. O dolgunun üzerine stat yapıldı. Oysa dağlık kesimde stat için fevkalede uygun yerler vardı. Eski uygarlıklarda sahalar vadilere yapılmıştır. Trabzon da stat için vadi içini kullanabilirdi. Trabzonlular'ın bu avantajı kullanmamasını hayretle karşılıyorum. Ama orada bir deprem dalgası olur mu? Hayır olmaz" dedi.

İşte stadların karnesi:

Galatasaray Nef Stadyumu
Çok sağlam

Fenerbahçe Ülker Stadyumu
Çok kötü

Beşiktaş Vodafone Park
Orta, kötü

Atatürk Olimpiyat Stadyumu
Çok sağlam

Başakşehir Fatih Terim Stadı
Çok sağlam. 

Trabzon Şenol Güneş Stadyumu
İyi değil.

Altay Alsancak Stadyumu
Orta

Göztepe Gürsel Aksel
İyi

Bornova Aziz Kocaoğlu Stadyumu
İyi


Yeni Adana Stadyumu
Orta kötü

Kayseri Kadir Has Stadyumu
İyi

Konya Stadyumu
İyi

Gaziantep Stadyumu
İyi

Alanya Stadyumu
Çok iyi

Antalya Stadyumu
Çok iyi
Sivas Stadyumu
Çok iyi

Hatay Stadyumu
Çok kötü

Ankara Eryaman Stadyumu
İyi

Kasımpaşa RTE Stadyumu
İyi

Giresun Stadyumu
Orta, iyi

Nemci Kadıoğlu Stadyumu
Kötü

Ümraniye Hekimbaşı Stadyumu
Sağlam

Eyüp Stadyumu
Orta, kötü

Samsun 19 Mayıs Stadyumu
Orta

Bodrum İlçe Stadyumu
İyi

Rize Çaykur Didi Staydumu
İyi

Keçiören Aktepe Stadyumu
İyi

Sakarya Stadyumu
Orta

Sancaktepe 15 Temmuz
Çok iyi

Erzurumu Stadyumu
İyi

Denizli Statyumu
Orta, iyi