Sadece birkaç nesil önce, Polonyalılar ve Ukraynalılar arasında Przemysl şehri ve batı Ukrayna'nın bazı bölgeleri de dahil olmak üzere sınır bölgelerinde şiddetli çatışmalar gerçekleştirdi ve her ikisi de Avrupa’daki imparatorlukların dağılmasının ardından bir ulus oluşturmaya çalıştı.

polonya-1

BİR GECEDE DEĞİŞTİ

20. yüzyılın ilk yarısının büyük bölümünde süren şiddet döneminde, toplu sürgünler ve cinayetler yaşandı. Mirası, her iki taraftaki bazı siyasi partilerin yerel gerilimler üzerinde oynamalarıyla sert sınır ötesi siyasetle devam etti. Ancak Putin'in savaşı, Polonya'nın Ukrayna ile olan ilişkisini ve insanların kendi tarihlerine ilişkin anlayışlarını neredeyse bir gecede değiştirdi.

‘ORTAK DÜŞMANIMIZ RUSYA’

Krakow Üniversitesi’nden Prof. Tomasz Pudlocki, “24 Şubat, insanları ortak bir noktamız, ortak bir düşmanımız olduğunu görmeye zorladı. Polonyalılar ve Ukraynalılar, siyasi konumları ne olursa olsun, Rusya'nın artık saldırgan olduğunu anladı. Bizimki travma ve klişelerle dolu bir tarih ve sınırın her iki tarafındaki politikacılar bundan faydalanıyor” dedi.

‘GEÇMİŞİMİZ KİMLİĞİMİZİN BİR PARÇASI’

Prof. Pudlocki, “Geçmişimiz kimliğimizin bir parçasıdır. Kim olduğumuzu ve dünyayı nasıl algıladığımızı yeniden düşünmek büyük bir zorluk. Umut verici olan şey, insanların bunu yapabileceklerini kanıtlamış olmaları” diye ekledi. 

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER