Yetkililer, Putin'in yerine Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov tarafından temsil edileceğini söylerken, Endonezya’nın Denizcilik ve Yatırım İşleri Koordinasyon Bakanı Sözcüsü Jodi Mahardi, Rusya liderinin zirvedeki toplantılardan birine sanal olarak katılmaya hazır olduğunu belirtti.

g20

ENDONEZYA RUSYA İÇİN ‘DİRENDİ’

G20'ye ev sahipliği yapan Endonezya, üyeler arasında fikir birliği olmadan bunu yapma yetkisine sahip olmadığını söyleyerek Batıdan ve Ukrayna'dan Putin'e yaptığı daveti geri çekmesi ve Rusya'yı Ukrayna'daki savaş nedeniyle G20’den çıkarma baskısına direndi.

Rusya'nın Endonezya büyükelçiliğinden bir sözcü, Putin'in zirveye katılmayacağını doğrularken, detaylı açıklama yapmadı. Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo, G20'deki güçler arasındaki jeopolitik krizlerde orta yolu bulmaya çalışıyordu. Bu yılki toplantılar, Rusya'nın "özel operasyon" olarak adlandırdığı işgal üzerindeki gerilimlerin yol açtığı saldırı ve boykot tehditlerini içeriyordu.

BİR DAVET DE ZELENSKİ’YE

Devlet Başkanı Widodo, Rusya'nın uluslararası gerilimlerde "çok endişe verici" bir yükselişin gölgesinde kalmasından korktuğu zirvede memnuniyetle karşılandığını söyleyerek "G20'nin siyasi bir forum olması gerekmiyor. Ekonomi ve kalkınma ile ilgili olması gerekiyor" dedi. 

Endonezya, Putin'in katılması halinde katılmayacağını söyleyen ve fiilen katılması beklenen Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'yi de davet etti. 15 Kasım'da başlayacak zirveye ABD Başkanı Joe Biden ve Çin Devlet Başkanı Xi Jinping de dahil olmak üzere bir çok dünya lideri katılacak.

POLEMİK HABER / DIŞ HABERLER