Savaş nedeniyle uygulanan yaptırımlar, Rusya'yı dünya ticaretinin çoğundan kopardı, ancak petrol ve gaz için istisnalar oluşturuldu.

Putin, "dost olmayan" ülkelerden gelen alıcıların doğalgazı ruble kullanarak ödemeleri, aksi taktirde bugün gazın kesileceğine dair bir talimat imzalamıştı. En büyük alıcı ülke olan Almanya, bunu "şantaj" olarak nitelendirdi ve bu hafta arzın kesilmesi durumunda olası bir acil durum konusunda uyardı.

GAZPROM AÇIKLADI

Rusya'nın devlete ait gaz devi Gazprom, Perşembe gününden itibaren yalnızca küçük bir düşüş yaşayan tüketicilerin talepleri doğrultusunda Ukrayna üzerinden Avrupa'ya tedarik sağlamaya devam ettiğini söyledi. Reuters'e konuşan bir kaynak, bazı sözleşmelerin ödemelerin vadesinden önce teslim edilmesini içerdiğini ve muslukların hemen kapatılmayabileceğini öne sürmüştü.

UKRAYNA RUSLARI GERİ PÜSKÜRTÜYOR

Putin, Ukrayna'yı askerden arındırmak için "özel askeri operasyon" dediği işgali 24 Şubat'ta başlattı. Batılı ülkeler harekatı sebepsiz buluyor ve Putin'in asıl amacının Ukrayna hükümetini devirmek olduğunu söylüyorlar. Son 10 gün içinde Ukrayna kuvvetleri Kiev yakınlarındaki banliyöleri yeniden ele geçirdi, doğuda Sumi kuşatmasını kırdı ve güneyde Mykolaiv'de ilerleyen Rus kuvvetlerini geri püskürttü.

Ukrayna'nın en son ilerlemesinde, İngiltere Savunma Bakanlığı, Ukrayna kuvvetlerinin Kiev'i kuşatma altındaki kuzey şehri Çernihiv’e bağlayan köyleri yeniden ele geçirdiğini söyledi. Bu haftaki görüşmelerde Moskova, barış görüşmelerinde güven oluşturmak için Kiev ve Çernihiv yakınlarındaki saldırıları azaltacağını söyledi. Kiev ve müttefikleri, Rusya'nın bu bölgelerdeki askerlerini iyi niyet göstergesi olarak değil, ağır kayıplar verdikleri için yeniden gruplaşmak için çektiğini söylüyor. (Reuters)