Küresel Kalkınma Merkezi’nin (CGD) raporunda yer alan tahminlere göre, günde 2,15 dolardan daha az parayla geçinenlerin dahil edildiği aşırı yoksulluk, 2022'de yaklaşık yüzde 8'den 2050'ye kadar küresel olarak yüzde 2'nin altına düşecek. En yüksek olduğu Afrika'da ise yüzde 29'dan yüzde 7'ye düşecek. Bugün yaklaşık yüzde 42 iken, 2050 yılına kadar dünyanın üçte ikisinden fazlası günde 10 dolardan fazla gelirle yaşıyor olabilir.

‘HERKES DOĞRU ŞEYİ YAPARSA…’

CGD'nin kıdemli bir araştırmacılarından Charles Kenny, eşitsizliğin ve yoksulluğun devam edeceğini, ancak daha yüksek büyümenin, çoğu insanın güvencesiz kayıt dışı işgücüne veya tarıma bel bağlamak yerine istikrarlı bir istihdama ve gelire sahip olması anlamına geleceğini söyledi.

Denizaşırı Kalkınma Enstitüsü’nün (ODI) eski yetkililerinden Rathin Roy, tahminlerin "herkes doğru şeyi yaparsa" mümkün olduğunu söyledi. Roy, "Son 100 yıldır gördüğünüz bir şey, insanların doğru şeyleri yapmadığıydı. Hayatımın çoğunda, üç yıl öncesine kadar küresel yoksulluk giderek azaldı ve ardından, salgın ve çeşitli faktörler nedeniyle artmaya başladı. Yoksulluğu tekrar azaltmak çok zor” ifadelerinde bulundu. 

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER