Dünyanın en ünlü şarkıcılarından biri olan Taylor Swift'in başı bir süredir yapay zekâ teknolojisiyle dertte. Swift, geçtiğimiz günlerde deepfake ile yaratlan müstehcen fotoğraflarıyla eski adı Twitter olan X'in gündemindeydi. 

Şarkıcının izni olmadan pornpgrafik deepfake görüntülerinin viral hale gelmesinden sonra platform, nihayet Taylor Swift aramalarını engelleme kararı aldı.

Siteyi ziyaret edenler cumartesi günü Swift'in adını içeren aramalarda yalnızca hata mesajı almaya başadı.

John Lennon'un 50 yıldır kayıp olan gitarı, açık artırmayla satılacak John Lennon'un 50 yıldır kayıp olan gitarı, açık artırmayla satılacak

Sorunun ortaya çıkmasından günler sonra atılan adım için X'ten Joe Benarroch, yaptığı açıklamada, "Bu geçici bir durum ve bu konuda güvenliğe öncelik verdiğimiz için çok dikkatli bir şekilde yapıldı" dedi. 

X PLATFORMU ELEŞTİRİLERİN HEDEFİNDE

X'in konu hakkında aksiyona geç geçmesi, istek dışı, müstehcen görüntülerin yayılmasını engellemede yavaş olduğuna dair eleştirileri de beraberinde getirdi.

TAYLOR SWİFT'İN HAYRANLARI HAREKETE GEÇTİ

NBC News'in daha önce bildirdiğine göre, görüntüler çarşamba günü viral hale geldikten sonra Swift'in hayranları, görünürlüklerini sınırlamak ve bunların kaldırılmasını sağlamak için görüntüleri paylaşan hesapları toplu olarak bildirdiler ve şarkıcıyla ilgili hashtag'leri olumlu içerikle doldurdular.

Soruna neden olan hesapların çoğu daha sonra askıya alındı, ancak teknoloji sitesi Verge'ün haberine göre sadece bir gönderi 45 milyondan fazla kez görüntülendi.

Aynı günün ilerleyen saatlerinde platformunda yayınlanan bir açıklamada X şunları söyledi: "Rıza Dışı Çıplaklık (NCN) görsellerinin yayınlanması X'te kesinlikle yasaktır ve bu tür içeriklere karşı sıfır tolerans politikamız vardır. Ekiplerimiz tespit edilen tüm görselleri etkin bir şekilde kaldırıyor ve bunları yayınlamaktan sorumlu hesaplara karşı gerekli işlemleri yapıyor. Başka ihlallerin derhal ele alınmasını ve içeriğin kaldırılmasını sağlamak için durumu yakından izliyoruz. Tüm kullanıcılar için güvenli ve saygılı bir ortam sağlamaya kararlıyız."

Ancak günler sonra yine de görüntüler bulunabiliyordu ve hatta 404Media, görüntülerin olası kökeninin izini, Microsoft Designer dahil ücretsiz araçlar kullanarak kadınların rızası olmadan yapay zekâ tarafından oluşturulan görüntülerini oluşturduğu bilinen bir Telegram grubuna kadar takip etti.

Microsoft CEO'su Satya Nadella, cuma günü verdiği röportajda, daha güvenli içerik üretilebilmesi için teknolojinin etrafına yerleştirilmesi gereken önlemlerin altını çizdiğini söyledi. Bu konuda yapılacak çok şey olduğunu söyleyen Nadella, aynı zamanda şirketin hızlı hareket etmesi gerektiğini de belirtti.