16 kadın, ülkenin Buryatya bölgesinde, “tatbikatlar” için Belarus’a gönderildiklerinde başlayan konuşlandırmaya son verilmesi çağrısında bulunan duygusal bir çağrı kaydetti.

Kadınlar, savaş devam ederse, bölgelerinden yüzlerce kişi gibi dul kalacaklarından korkarak kocalarının iade edilmesini istediler. Bölgenin Valisi Alexei Tsydenov'a eşlerinin “ahlaki ve fiziksel olarak tükendiğini” söylediler. Kocalarının, yakın mesafeden ateş etmeye kadar uzanan patlamaların neden olduğu "hafif veya orta" derecede yaralandıklarını iddia ediyorlar.

Yaptıkları konuşmada, "Ocak 2022'den beri askerler saha koşullarında, birçoğu soğuk algınlığı çekiyor. Zorlu askeri koşullarda oldukları için tıbbi kontrolleri gerekiyor. Askerlerin çoğunun bir yılı aşkın süredir tatil yapmadı" dediler. 

CEZA GELEBİLİR

Eleştirmenler, Buryatya’nın yoksul bir bölge olduğunu ve erkeklerin savaş için "yemi" olarak alındığını iddia ediyor. Eşler, “sizden askerleri özel askeri operasyonda yer almayan diğer Rus birlikleriyle değiştirmeyi düşünmenizi istiyoruz. Akrabalarımızı Buryatya'daki evlerine geri göndermelerini istiyoruz" diye ekledi. 

Video, bölgedeki askeri üssünün yakınında kaydedildi ve kadınlardan biri olan Vera Partilkhaeva'nın Instagram hesabında yayınlandı. Daha sonra, eşlerinin askeri konuşlandırmasını alenen kınadıkları için kadınlar kovuşturma ve ceza ile karşı karşıya kalabilecekleri için, protesto fark edildikten sonra hesabını sildi. (Mirror)