Brent ham petrol, bu sabah yaklaşık yüzde 0.6 artışla varil başına 86 doların üzerine çıktı. Cuma günü G7, Ukrayna'nın işgali konusunda Rusya üzerindeki baskıyı artırmak için Rus petrolünün fiyatını varil başına 60 dolarla sınırlamayı kabul etmişti. 

OPEC ÜLKELERİ VAZGEÇMİYOR

Bu arada, petrol üreticileri grubu olan OPEC ülkeleri, hafta sonu üretimi azaltma politikasına bağlı kalacağını söyledi. S&P Global Commodity Insights'tan Kang Wu, "OPEC’in kotayı olduğu yerde tutma kararı başlı başına petrol piyasasına zımni bir destektir" dedi.

Analistler, bazı Çin şehirlerinde Covid-19 kısıtlamalarının gevşetilmesiyle petrol fiyatlarının yükseldiğini ve bunun da petrol talebinde artışa yol açabileceğini söyledi.

petrol2

‘ÇOK KISA BİR SÜRE SONRA…’

G7 ve Avustralya, geçen hafta yaptıkları ortak açıklamada, Rus petrolüne getirilen 60 dolarlık üst sınırın Pazartesi günü veya "çok kısa bir süre sonra" yürürlüğe gireceğini açıklarken, tedbirin "Rusya'nın Ukrayna'ya karşı yürüttüğü saldırı savaşından kar elde etmesini engelleme" amaçlı olduğu söylendi.

SİGORTA KISKACI

Tavan fiyat, yalnızca varili 60 doların altında satın alınan Rus petrolünün G7 ve AB tankerleri, sigorta şirketleri ve kredi kurumları kullanılarak taşınmasına izin verileceği anlamına geliyor. Bu, Moskova'nın petrolünü daha yüksek bir fiyata satmasını zorlaştırabilir çünkü birçok büyük nakliye ve sigorta şirketi G7 bünyesinde bulunuyor. Rusya, fiyat sınırını kabul etmeyeceğini açıklayarak önlemleri uygulayan ülkelere petrol ihracatını durdurmakla tehdit etti.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER