31 yaşındaki Griner, Moskova havaalanı yetkililerinin Rusya'da oynadıktan sonra ABD'ye dönerken valizinde ​​kenevir yağı bulduğu iddiasının ardından Şubat ayından bu yana gözaltında tutuluyor. ABD'li yetkililer, haksız yere hapsedildiğini ve serbest bırakılması gerektiğini söyledi.

RUSYA TAKAS İSTİYOR

Brittney Griner, suçlu bulunursa 10 yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya. ABD Dışişleri Bakanlığı, bir konsolosluk yetkilisinin duruşmaya katıldığını ve Griner ile konuştuğunu söyledi. Duruşmanın ardından avukatı AP'ye, Griner'in "gözaltı koşulları hakkında herhangi bir şikayet" iletmediğini söyledi.

İsmi açıklanmayan hükümet yetkililerine atıfta bulunan devlete ait Rus haber ajansı TASS, Rusya'nın Griner'ı ABD'de hüküm giymiş bir silah kaçakçısı olan Viktor Bout ile takas etmeyi umduğunu bildiriyor.

Halk arasında "Ölüm Taciri" olarak bilinen Bout, 2008'de Tayland'da tutuklandı ve ABD'ye iade edildi ve burada ABD vatandaşlarına karşı kullanılmak üzere Kolombiya'daki isyancılara silah kaçakçılığı yapmaktan hüküm giydi. 2012’de 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

POLİS KÖPEKLERİ FARK ETTİ

Rus yetkililer, bir köpeğin yetkilileri Griner'ın bagajını aramaya yönlendirdiğini iddia etti. Olay 17 Şubat'ta gerçekleşirken, Rus yetkililer onun gözaltına alınmasını ancak Mart ayının ikinci haftasında doğruladı.

Gözaltına alınması, ABD ve Ulusal Kadın Basketbol Birliği yetkililerinin, Rusya'nın 24 Şubat'ta işgal ettiği Ukrayna üzerindeki artan gerilimin ortasında ABD’lileri Rusya'yı terk etmeye çağırması üzerine geldi. O zamandan beri, ABD ve WNBA yetkilileri, onun serbest bırakılmasını sağlama çabalarında çok az ilerleme kaydettiler.

Duruşmadan sonra WNBA’dan yapılan açıklamada, tutukluluk süresinin uzatılmasının "beklenmedik" olmadığı ve ligin onu serbest bırakmak için hala ABD hükümetiyle çalıştığı belirtildi. (BBC)