Moskova'nın Kızıl Meydanı'nda dev video ekranlı bir sahne kuruldu ve reklam panolarında "Donetsk, Luhansk, Zaporijya, Herson - Rusya!" yazıldı. 

Rus parlamentosunun üst kanadının başkanı, kısmen işgal altındaki dört bölgenin, Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 70. doğum gününden üç gün önce, 4 Ekim'de ülkeye dahil edilmesini düşünebileceğini söyledi.Dört vilayetin Rusya tarafından kurulan idareleri, Putin'den bölgeleri Rusya'ya dahil etmesini resmen istedi ve Rus yetkililerin bunun bir formalite olduğunu öne sürdü.

‘DURDURMAK MÜMKÜN DEĞİL’

Kendini Luhansk Halk Cumhuriyeti ilan eden Rusya'nın Moskova Büyükelçisi Rodion Miroshnik, RIA devlet haber ajansına verdiği demeçte, "Bu bir hafta içinde olmalı. Önemli olan zaten oldu. Referandum gerçekleşti. Bu nedenle, diyelim ki: lokomotif harekete geçti ve durdurulması pek mümkün değil" dedi. 

Ukrayna'nın yaklaşık yüzde 15'ini temsil eden bölgeleri ilhak etmek için, Putin müttefikleri tarafından kontrol edilen Rus parlamentosu tarafından bir tür anlaşmanın imzalanması ve onaylanması gerekecek. Bölgeler daha sonra Rusya'nın bir parçası olarak görülecek ve nükleer şemsiyesi onlara uzanacak.

BÖLGE SAKİNİ: KİMSE OY VERMEDİ

Son günlerde Ukrayna'nın elindeki bölgelere kaçan sakinler, insanların silah zoruyla dolaşan yetkililer tarafından sokakta oy pusulalarını işaretlemeye zorlandıklarını anlattılar. Oylama sırasında çekilen görüntülerde, Rus yetkililerin silahlı adamlarla birlikte evden eve oy sandıkları taşıdığı görülüyor.

Rus işgali altındaki Herson'daki Golo Pristan köyünden 43 yaşındaki Lyubomir Boyko, "İstediklerini açıklayabilirler. Referandumda taraf değiştiren birkaç kişi dışında kimse oy kullanmadı. Evden eve gittiler ama kimse çıkmadı" dedi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenski, aralarında İngiltere, Kanada, Almanya ve Türkiye'nin de bulunduğu yabancı liderlerle yaptığı bir dizi telefon görüşmesinde ilhaka karşı uluslararası destek toplamaya çalıştı.Zelenski, gece geç saatlerde bir video konuşmasında, "Açık ve net desteğiniz için hepinize teşekkür ederim. Durumumuzu anladığınız için hepinize teşekkür ederim" dedi.

YENİ YAPTIRIMLAR YOLDA

ABD ayrıca referandumlar için Rusya'ya yeni yaptırımlar uygulayacağını ve Avrupa Birliği'nin yürütme organının daha fazla yaptırım önereceğini, ancak bloğun 27 üye ülkesinin bunları uygulamak için kendi farklılıklarını aşması gerektiğini söyledi. (Reuters)