Rusya'nın işgali altındaki Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporijya bölgelerinin beklenen ilhakı Batı'da geniş çapta kınandı. Birleşmiş MilletlerBaşkanı Antonio Guterres, bunun barış umutlarını tehlikeye atacak "tehlikeli bir tırmanış" olduğunu söyledi.

Kremlin Sarayı'nın Georgievsky Salonu'ndaki ilhak töreni ve Kızıl Meydan'daki bir konserin arifesinde Putin, geçen hafta açıklanan bir çağrıda yapılan "tüm hataların" düzeltilmesi gerektiğini söyledi. 

Bugünkü etkinlikte konuşma yapacak olan Putin, Rus destekli Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Luhansk Halk Cumhuriyeti'nin liderlerinin yanı sıra Rus kuvvetlerinin işgal ettiği Herson ve Zaporijya bölgelerinin Rusya tarafından atanan liderleriyle görüşecek.

‘HALA DURDURULABİLİR’

Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenski ise yaptığı konuşmada, "Hala durdurulabilir. Ama bunu durdurmak için Rusya'da hayattan daha çok savaş isteyen o kişiyi durdurmalıyız. Sizin hayatınız, Rusya vatandaşları" dedi.

Dört bölge, Ukrayna topraklarınınyaklaşık olarak yüzde 15'ini kapsıyor. Rus hükümet yetkilileri, dört bölgenin resmen Rusya'ya dahil edildikten sonra Moskova'nın nükleer şemsiyesi altına gireceğini söylediler. Putin, gerekirse Rus topraklarını savunmak için nükleer silah kullanabileceğini söyledi. 

‘REFERANDUMUN BİR DEĞERİ YOK’

Zelenski'nin danışmanı olan Mikhailo Podolyak, La Repubblica'ya verdiği demeçte, "Referandumların yasal bir değeri yok, uluslararası hukuka göre bölgeler Ukrayna'nın toprakları ve öyle kalmaya devam ediyor. Ukrayna onları geri almak için her şeyi yapmaya hazır. Çok az kişinin katıldığı sahte oylardı. Oy kullanmaya gidenlere tüfeklerini yüzlerine doğrultarak 'Oy verin!' emri verdiler" dedi. (Reuters)