Bağımlılık Psikiyatrisi Derneği ve T.C. Sağlık Bakanlığı işbirliği ile düzenlenecek 3 günlük kongrenin amacı; başta yurt çapında yaygın olan sigara bırakma polikliniklerinde çalışan hekimler olmak üzere tüm hekimlerimize bilimsel katkı sağlamak olarak belirlenirken, bu yapıda düzenlenecek ilk kongre olması ile de ayrı bir önem taşıyor. 

Doç. Dr. Tijen Şengezer

Konuyla ilgili görüşlerini açıklayan Kongre düzenleme kurulu Başkanı Doç. Dr. Tijen Şengezer; “Ülkemizde özellikle son yıllarda tüm dünyanın da yakından takip ettiği çok ciddi bir tütünle mücadele uygulanmaktadır. Bilindiği gibi Sigara kullanımı halen tüm dünyada en önemli önlenebilir hastalık ve ölüm nedeni olmaya devam etmektedir. Her yıl dünyada 7 milyon, ülkemizde 120 bin kişi tütün kullanımına bağlı bir hastalıktan yaşamını yitirmektedir. Ülkemiz tütün ile mücadelede 2008 yılından bu yana tüm dünyaya örnek gösterilen çok önemli başarılar elde etmesine rağmen, sigara kullanımı 15 yaş üstü nüfusumuzda %31,6 oranı ile ciddi bir halk sağlığı sorunudur. Bu mücadelenin önemli bir ayağını da sigara bırakma hizmetleri oluşturmaktadır. Sigara kullanımı bir bağımlılık, yani hastalıktır. Diğer kronik hastalıklar gibi tedavi edilmesi gerektiği kanıtlanmıştır. Sigara içenlerin çoğu sigara bırakmayı yardımsız olarak denemekte ve bunların önemli bir kısmı kısa sürede tekrar içmeye başlamaktadır. Sigara içen her 40 kişiden sadece biri sigarayı bırakmada başarılı olmaktadır. Ülkemizde sigara bırakmak isteyen hastalarını tedavi etmeye gönül vermiş bizler tam da bu nedenle, hastalarımızın bırakma başarılarını nasıl yükseltiriz, onlara daha fazla nasıl yardımcı oluruz diye çaba göstermekteyiz. Bu yıl bir ilki gerçekleştireceğimiz 1. Ulusal Sigara Bırakma Kongremize sigara bırakma hizmeti veren hekim arkadaşlarımızın ilgisi büyük olmuştur. Hep beraber neler yaptığımızı, neler yapabileceğimizi ve hastalarımızın sigara bırakma başarısını nasıl artıracağımızı tartışarak çözüm üretmenin heyecanı içinde kongremizin ülkemize hayırlı olmasını diliyorum” dedi. 

Uzm. Psk. Nedim Yüksel Çakır

1.Ulusal Sigara Kongre Düzenleme Kurulu ve Bilimsel Kurul Üyesi Uzman Psikolog Nedim Yüksel Çakır da; tütün bağımlılığının fiziksel ve psikolojik yönleri olan bir hastalık olduğunu belirterek; Tütün Bağımlılığı tedavilerinde Psikologların da yer aldığını ve böylece tedavinin sigarayı bırakmak isteyenlere psikolojik destek de sağlanması gerektiğini söyledi. 

1. Ulusal Sigara Bırakma Kongresi şu isimlerden oluşuyor; Adem Özkara, Aslı Enez Darçın, Ayşegül Karalezli, Berrin İmge Ergüder, Burcu Cirit, Didem Adahan, Dilek Toprak, Elif Altuğ, Elif Babaoğlu, Elif Dağlı, Erol Sezer, Esra Uzaslan, Füsun Sözen, Funda Aksu, Funda Coşkun, Funda Öztuna, Gamze Çan, Gökşin Cihan, Görkem Yararbaş, Gülün Erkmen Yıldırım, Hatice Kurdak, Kurtuluş Aksu, Leyla Sağlam, M. Atilla Uysal, Mehmet Zihni Sungur, Mehtap Kartal, Murat Yalçın, Nafiz Bozdemir, Nazmi Bilir, Nedim Yüksel Çakır, Nesrin Dilbaz, Nilgün Özçakar, Oğuz Kılınç, Onur Noyan, Osman Örsel, Özlem Erçen Diken, Özlem Sönmez , Pemra Cöbek Ünalan, Recep Akdur, Salih Emri, Seçil Günher Arıca, Sema Canabakan, Sevgi Özcan, Şule Akçay, Tanju Yılmazer, Tevfik Özlü, Tijen Şengezer, Toker Ergüder, Yeşim Uncu