2020’nin bize öğrettiği en önemli şeylerden biri, maske kullanımının corona virüsün yayılmasını engellemede en önemli silahlardan birisi olduğudur. Epidemiyolog Rashid Chotani, bunu akılda tutarak maske kullanmanın hala çok önemli olduğunu söyledi. Herkes aşılanana kadar, maske takmanın insanları güvende tutmaya yardımcı olacağını söyledi.

Ancak maske takmak ne kadar basit görünse de, birçok insan hala yanlış kullanıyor.

eni yapılan bir araştırma, maske kullanımında ilginç hataları gözler önüne serdi. İşte yapılan hatalar ve yapılması gerekenler…

MASKE KULLANMADAN ÖNCE ELLERİNİZİ YIKAYIN

İnsanlar, maskelerini çıkarmadan önce ve sonra ellerini yıkamıyor. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri maske kullanmadan önce ve sonra ellerinizi yıkamanızı tavsiye etse de, yapılan araştırma birçok maske kullanıcısının bunu yapmayı ihmal ettiğini ortaya çıkardı.
Çalışma katılımcılarının yüzde 35’i yüz maskesini takmadan önce ellerini yıkamadığını belirtirken, yüzde 43.7'si maskelerini önce ellerini yıkamadan çıkardıklarını itiraf etti. Virüsün bulaşmasını önlemek için doktorlar, ellere bulaşan enfeksiyonlar burun, ağız ve göz
bölgelerine kolayca aktarılabildiğinden, maskemizi takıp çıkarmadan önce ellerimizi tam 20-30 saniye yıkamamız yönünde uyarıyor.

MASKENİZİ BAŞKALARIYLA PAYLAŞMAYIN

Bu bir sürpriz olabilir, ancak anketteki maske kullanıcılarının neredeyse yüzde 25'i, maskelerini paylaştıklarını söyledi. KBB cerrahı Gan Cern, bu alışkanlıktan mümkün olan en kısa sürede vazgeçilmesini tavsiye ediyor. Kullandığımız diş fırçaları, saç fırçaları ve iç
çamaşırları gibi yüz maskeleri de paylaşılmaması gereken hijyenik öğelerdir. Cern, "Kumaş yüz maskeleri damlacıklarınızı ve terinizi emer, bu yüzden sizden başka bir kişi tarafından giyilirse, sıvılarınızı diğer insanlara yayarsınız’’ dedi.

MASKELERİ TEKRAR TEKRAR KULLANMAYIN

Tek kullanımlık maskeler, her kullanımdan sonra kolayca takılıp atılabildiğinden, insanlar için kesinlikle çekicidir. Ancak araştırma bu konuda bazı şaşırtıcı bilgiler ortaya çıkardı:

Katılımcıların yüzde 44,2'si tek kullanımlık maskelerini atmadan önce birçok kez taktıklarını itiraf etti. New Mexico Eyalet Üniversitesi'nde halk sağlığı profesörü olan Jagdish Khubchandani, tek kullanımlık maskeler yalnızca kısa süreli kullanım için tasarlandığı, üretildiği ve onaylandığı için buna karşı uyarıda bulundu.

TEK KULLANIMLIK MASKELERİ YIKAMAYIN

Çalışmaya katılanların yaklaşık yüzde 40’ı, tek kullanımlık maskeleri yıkamaya çalıştıklarını itiraf etti. Tek kullanımlık maskeleri yıkamak, onları daha az etkili hale getirir çünkü onlar ıslandıklarında lifleri bozulur ve sizi o kadar koruyamaz. Ayrıca, yeniden kullanılabilir
maskeleri de her kullanımdan sonra yıkamalısınız. CDC, her kullanımdan sonra yeniden kullanılabilir maskelerin yıkanmasını önerirken, yapılan çalışma, yeniden kullanılabilir maske takanların birçoğunun bunu yapmadığını ortaya koydu.

BURNUMUZU VE AĞZIMIZI KAPATMIYORUZ

Fark ettiğiniz gibi, bu büyük bir soru. Uzun süre maske takmak nefes almayı zorlaştırabilirken, immünolog Robert Quigley'e göre ‘yarım maske takmaktan’ her ne pahasına olursa olsun kaçınılmalıdır. (Huffington Post)

Çeviri: İsmail Cömert / polemikhaber.com