Families Against Fentanyl organizasyonu tarafından yayınlanan bir rapora göre, 2020 ve 2021 yılları arasında yaş grubundaki 78 bin 795 yetişkin uyuşturucudan öldü ve 2021 ölümleri bir önceki yıla göre yaklaşık 4 bin 500 arttı.

Fentanil şimdi intihar, Covid-19 ve araba kazalarından daha fazla 18 ila 45 yaşındakileri öldürüyor ve ölümlerin sayısı koronavirüs pandemisinin başlangıcından bu yana keskin bir artış yaşıyor. Fentanil, ABD’deki uyuşturucu ölümlerinin yüzde 64'ünden sorumludur.

‘KİTLE İMHA SİLAHI OLARAK TANIMLANSIN’

Örgüt, milletvekillerini ilacı bir kitle imha silahı (KİS) olarak tanımlamaya çağırarak, "Fentanil ölümleri sadece 12 ayda yüzde 49,4 artarak Nisan 2021 itibariyle 64 bin ölümü aştı" dedi.

Açıklamada, "Bir KİS ataması, ABD'yi, madde kullanım bozukluğu olan ve düşük seviyeli uyuşturucu satıcıları olan Amerikalıları toplu olarak hapsetme politikasından, bu zehrin ülkemize akışını ve halkımızın zehirlenmesini durdurmaya yönelik bütüncül bir hükümet yaklaşımına geçme konusunda yetkilendirebilir” denildi. 

ABD, bu hafta dört Çinli ilaç şirketini ülkeye fentanil kaçakçılığı yapmakla suçladıktan sonra yaptırım uyguladı. Pekin, “hatalı” kararı kınadı ve ABD hükümetini “fentanilin kötüye kullanımının nedenlerini kendilerinde aramaya” teşvik etti.Bazı analistler, aşırı doz ölümlerindeki artışı, savunmasız bağımlıları yardımdan ve aileleri birbirini görmekten uzak tutan Covid-19 salgınına bağlıyor.

MORFİNDEN 80 KAT DAHA GÜÇLÜ

Fentanil 50'lerin sonunda Janssen Pharmaceutica tarafından geliştirilmiştir. Anestezi sırasında ağrı kesici olarak kullanılan fentanil, uyuşturucu madde sıralamasına göre 3. derecede yer alan bir analjeziktir. Morfinden yaklaşık 80 kat, meperidinden ise 500 kat daha etkinliğe sahip olmasının yanında daha az yan etkileri olan güçlü, sentetik, narkotik, analjezik bir opioiddir. Opioid vücutta morfin etkisi yapan ve genelde analjezik olarak kullanılan bağımlılık yapan maddelerdir. (RT)