Ulusal Acil Durumlar Konseyi (CNSU) tarafından bu hafta alınan karar, Doğu Avrupa ülkesinde tekstil maskelerini yasa dışı hale getiriyor. Yasaklı maskelerden takanlara 500 euroya kadar ağır para cezaları getirildi.

Hem kapalı hem de açık kamusal alanlarda beş yaşından büyük tüm Rumen sakinleri için cerrahi veya FFP2 maskeleri takmak artık zorunlu.

CNSU ayrıca, bar ve restoranların, bölgelerindeki enfeksiyon oranına bağlı olarak yüzde 50 veya yüzde 30 kapasiteyle çalışabileceğini, ancak yalnızca Covid-19 geçiş kartlarıyla misafir kabul edebileceğini söyledi. Aynı kurallar spor salonları, spor salonları ve sinemalar için de geçerlidir.

NEREDEYSE YÜZDE 600’LÜK ARTIŞ

Romanya, Aralık ayı ortasında binden az yeni koronavirüs vakası kaydetmişti, ancak geçen hafta vakalar günde yaklaşık 6 bine sıçradı. Sağlık Bakanı AlexandruRafila yaptığı açıklamada, ülkenin "pandeminin beşinci dalgasında" olduğunu söyledi.

Romanya şu anda AB'nin en düşük aşılı ikinci üye devletidir ve 19,5 milyonluk nüfusunun sadece yüzde 40'ı her iki dozu da almıştır.Salgının başlangıcından bu yana, ülke yaklaşık 60 bin ölümle 1.8 milyondan fazla Covid-19 enfeksiyonu kaydetti. (RT)