Sağlıktan sorumlu komisyon üyesi Stella Kyriakides, böyle bir hareketin hastaneye yatışları azaltacağını ve corona virüsün uzun vadeli etkisinin üstesinden geleceğini söyledi.

90 MİLYON AVROLUK FON

Klinik denemeler için başlangıç olarak 90 milyon avro sağlandı ve üretimi artırmak için üreticilere 40 milyon avro verilecek. 

Üç ilacın bulunduğu listeye, yıl sonuna kadar iki terapötik ilacın daha eklenebileceği umulmaktadır. Avrupa İlaç Ajansı (EMA) tarafından hazırlanan 57 adaylık uzun bir listeden seçilecek olan yatırım için seçilen beş ilaç, AB üyesi ülkelerde üretilecek.

‘’ÖNEMLİ BİR ROL OYNAYACAK’’

Kyriakides, "Corona virüsün etkilerinin uzun süreli olabileceğini ve daha sonra enfekte kişilerin semptomları beklenenden çok daha uzun süre gösterebileceğini ve ilaçların Covid- 19’a göstereceğimiz reaksiyonda çok önemli bir rol oynayacağını görüyoruz" diyerek, "Hayat kurtarmaya yardımcı olacaklar, iyileşme süresini hızlandıracaklar. Ekim ayına kadar, Covid-
19'un seyrini değiştirme potansiyeline sahip üç yeni etkili Covid-19 ilacını yetkilendirmeyi hedefliyoruz" şeklinde ekledi.

TRUMP’A VERİLEN ANTİKOR KOKTEYLİ DE VAR

EMA tarafından hâlihazırda gözden geçirilmekte olan üç ilaç var. Bunlar: Regeneron antikor kombinasyonu, Celltrion monoklonal antikor ve Eli Lilly monoklonal antikorları.

Regeneron ve Celltrion ilaçlarına pazarlama izni verilmemiş olsa da, EMA tarafından üye devletlere bunları oksijene ihtiyaç duymayan ve ağır hastalığa ilerleme riski yüksek olan hastalarda kullanma izni verildi. 

Regeneron’un antikor kokteyli Kasım ayında ABD'de acil kullanım için yetkilendirildi ve enfekte olduğunda Donald Trump'a verildi.

(Guardian,Çeviri:polemikhaber)