BAŞSAVCI: KAYBEDİLEN YÜZ BİNLERCE HAYAT…

New York Başsavcısı Letitia James, firmaların "yirmi yıldan fazla bir süredir opioid bağımlılığı ateşini" körüklediğini söyledi. James, "Kaybedilen yüz binlerce hayatı veya opioidlere daha fazla bağımlı olan milyonları hiçbir zaman hiçbir miktar para ya da herhangi bir eylem telafi edemezken, gelecekteki herhangi bir yıkımı önlemek için mümkün olan her eylemi yapabiliriz" dedi. Önerilen anlaşma, önemli sayıda eyalet ve hükümet tarafından onaylandığı takdirde, federal ve eyalet mahkemelerinde dört şirkete karşı açılan yaklaşık 4 bin davayı çözecek.

YASADIŞI UYUŞTURUCULARDA KULLANILAN MADDE

Opioidler, beyin ve vücut arasındaki ağrı sinyallerini engellemek için kullanılabilen afyon haşhaşlarında bulunan güçlü bir ilaç sınıfıdır. Yasal reçeteli ilaçlar olarak bulunabilirler, ancak eroin gibi yasa dışı uyuşturucular olarak da bulunabilirler.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine göre, 1999 ve 2019 yılları arasında aşırı dozdan yaklaşık yarım milyon ölüm yaşayan ABD gibi ülkelerde hem yasal hem de yasa dışı uyuşturuculara opioid bağımlılığı ciddi ve devam eden bir sorun olmuştur.

Anlaşmadan elde edilen paranın çoğu opioid tedavisi ve önleme programlarında kullanılacak. Para, nüfus büyüklüğüne, aşırı dozdan ölümlerin sayısına ve reçete edilen opioidlerin sayısına göre eyaletlere tahsis edilecek.

İDDİALARA KARŞI ÇIKMALARINA RAĞMEN ÖDEME YAPILACAK


 

(BBC)